DIHIDROGEN MONOKSID U PIPAMA

Radijski voditelji nadrapali zbog prvoaprilske šale

05.04.2013 u 14:01

Bionic
Reading

Radijski voditelji Val St. John i Scott Fish iz američke države Floride suspendirani su s posla i čak im prijeti kazneni progon zbog šale kojom su zaplašili masu slušatelja na 1. travnja, prvi april – neformalni svjetski dan zezanja

Tijekom svoje jutarnje emisije Val and Scott in the Morning show voditelji su objavili 'upozorenje' da kroz slavine u domovima okruga Lee teče dihidrogen monoksid. Prema kemijskoj nomenklaturi, dihidrogen monoksid (H20) je voda.

Voditelji, dakle, činjenično nisu dezinformirali javnost, ali su koristeći termin koji mnogima zvuči 'toksično', a vjerojatno i ozbiljnu intonaciju, kod većeg broja slušatelja stvorili dojam da je riječ o otrovu. Komunalne službe okruga Lee zatrpane su paničnim pozivima građana.

Zasad široj javnosti nije poznato koliko su puta voditelji emisije ponovili šalu, ni jesu li govorili ljudima da ne piju vodu.

Medijske fore na 1. travnja često rezulturaju stvarnim zabunama (cinici bi rekli - kao da mediji na druge dane govore istinu i ne obmanjuju). No prvoaprilske šale ponekad povlače i posljedice za urednike i novinare, ukoliko svojom šalom u informativnoj emisiji prouzroče štetu.