HRVATSKE VODE SAVJETUJU

Račune za poplave ispostavite Europskoj komisji

03.04.2013 u 07:15

Bionic
Reading

Prvi čovjek Hrvatskih voda Ivica Plišić u Dnevniku 3 je rekao da kontrolira rad podružnica šestorice direktora vodnih područja koji su nadređeni podružnicama i sudjeluju u njihovim aktivnostima.

Za poplavu na području rijeke Bednje rekao je da Hrvatske vode imaju gotov plan za izgradnju retencije u uzvodnim dijelovima čime bi se smanjio dotok u nizvodne dijelove. Međutim, retencije nisu realizirane jer ih treba usvojiti općina Bednja i ubaciti u svoj prostorni plan. 'Bez toga mi ne možemo dobiti građevinsku dozvolu', rekao je Plišić o problemu Bednje prenosi HRT

Kod Bednje je došlo do izlijevanja vode i mi smo odgovorni za vodotoke. Međutim, naše planove moraju poduprijeti lokalne vlasti kao i ministarstva koja su za to zadužena. Sa vodotocima upravljamo mi (država preko Hrvatskih voda), a s oborinskim vodama u naseljima lokalna samouprava, rekao je.
Također je rekao i da račune za štete od poplava vlasnici kuća mogu ispostaviti Europskoj komisiji te tražiti nadoknadu sredstava za popravak.

Primjerice mještani Kapele Podravske u Varaždinskoj županiji već se tri dana bore s vodenom bujicom. Ogorčeni su na Hrvatske vode jer su sami morali prokopati kanal kako bi spasili kuće od poplave. Cijelu su noć ručno lopatama i pijucima prokopavali cestu kako bi vodu propustili na drugu stranu i spasili kuće.

Svi se pitaju tko je kriv za još jednu poplavu koja im je potopila kuće, natjerala ih da evakuiraju životinje i strahuju za život. Tvrde da se katastrofa mogla spriječiti, a šteta znatno ublažiti.