OD 68 POZVANIH

Putinu na paradu dolaze samo 22 svjetska čelnika

08.05.2015 u 09:16

Bionic
Reading

Na veliku proslavu kojom će se u Moskvi 9. svibnja obilježiti 70. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata, od pozvanih 68 svjetskih čelnika, će, prema trenutačnim podacima, doći njih 22.

Pompozno najavljenu vojnu paradu će uz ruskog predsjednika Vladimira Putina iz počasne tribine podno Kremlja gledati ciparski, kineski, srbijanski, indijski i kubanski predsjednik, ali nijedan zapadnoeuropski, prenosi HRT.

Tradicionalnu vojnu paradu propustit će i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. I ona smatra da se službenoj Rusiji poruka mora uputiti.

Kriza u Ukrajini zahladila je odnose Rusije i Zapada, koji nisu zatoplili iako mirovni sporazum iz Minska održava kakvo takvo primirje.

Mi ne dramatiziramo zbog toga što su europski lideri otkazali dolazak u Moskvu. To je prije svega naš zajednički praznik kojim slavimo pobjedu nad fašizmom, izjavio je veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Robert Markarjan.

Od 9. svibnja 1945., kad su Crvenim trgom projahali veliki maršali, Georgij Žukov na bijelom, a Konstantin Rokosovski na crnom konju, svake se godine u Moskvi obilježava pobjeda nad nacističkom Njemačkom. Ove godine Rusi će na vojnoj paradi pokazati najnovije oružje, među kojim i borbeni tenk Armata T-14. Na probi se tenk pokvario i iznenada zastao nasred Crvenog trga.