GARI KASPAROV:

'Putinove metode upravljanja su mafijaške'

03.01.2016 u 15:27

Bionic
Reading

Šahovska legenda Gari Kasparov gost je emisije 'Nedjeljom u dva'. Prigoda je to da od toga ruskog disidenta, odnedavno i hrvatskog državljanina, doznamo više o stanju u današnjoj Rusiji, Putinovu režimu te o razbijanju ruske liberalne oporbe

Kasparov se 2005. povukao iz sporta i ušao u političku borbu. Kako je rekao u emisiji, skeptičan je kada ga zovu političarom. 'Borim se samo za ljudska prava i demokraciju. Politku čine stranke, kampanje, debate i izbori čiji je rezultat neizvjestan', rekao je Kasparov.

'U Hrvatskoj nakon izbora vi još čekate kako će biti formirana vlada. Vode se pregovori. To je politički proces. Ako se proces poštuje, mislim da rezultat nije toliko važan', dodaje Kasparov. U šahu znamo pravila, ali ne znamo rezultat. U Putinovoj Rusiji rezultat je poznat, dok se pravila stalno mijenjaju, rekao je.

U Hrvatskoj ako ljudi ne budu zadovoljni, moći će na sljedećim ili izvanrednim izborima promijeniti vlast. Problem je u tome što u današnjoj Rusiji ne postoje pravila koja bi omogućila smjenu vlasti', kazao je Kasparov i dodao da u Rusiji vlada diktatura jedne osobe koja je izričito dala do znanja da nije spremna ikamo otići.


Kasparov je kazao i da je spreman dati savjet onome tko ga zamoli. 'No ne namjeravam obavljati funkcije koje mi nisu svojstvene. Ako se nečim budem morao baviti u Rusiji, to ne mora biti neka izborna politička dužnost', rekao je.

'Točno znam što ne smijem činiti. Rusija je mafijaška država. To je vidljivo ako pomno proučimo Putinovu biografiju. Putinove metode upravljanja doista su mafijaške jer u današnjoj Rusiji nije važna kompetencija, već osobne veze. Cjelokupna socijalna promocija ovisi o osobnoj odanosti Putinu. Putin je najopasniji zato što nikad dosad mafija nije imala tako moćnu državnu mašineriju', kaže Kasparov.

Istaknuo je da je Rusija i dalje gospodarska i vojna sila s nuklearnim oružjem. 'U svojim nastupima Putin se ne srami otvoreno prijetiti primjenom tog oružja. To su neusporedive opasnosti. Takozvana Islamska država je više regionalna opanost', rekao je.

Među ostalim, izjavio je: 'U Hrvatskoj sam kod kuće.'