DOSTA JE BILO

Putin zabranjuje činovnicima inozemne račune

12.02.2013 u 14:43

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u parlament poslao projekt zakona koji zabranjuje državnim dužnosnicima da drže novac u bankama izvan granica Rusije

Pored parlamentaraca i djelatnika izvršne vlasti, zakon zahvaća i upravljački odbor Centralne banke, ured državnog tužitelja, dužnosnike državnih korporacija, fondova i drugih organizacija na federalnom nivou. Pritom se zakon odnosi i na njihove supružnike i djecu.

Inozemne nekretnine, jedan od najomiljenijih načina da se oplodi mutno stečen novac u suvremenoj Rusiji, morat će po zakonu biti prijavljene, kao i porijeklo novca kojim su plaćene.
Nakon raspada Sovjetskog Saveza dogodio se strahoviti odljev kapitala iz Rusije u inozemstvo; prema nekim procjenama, zatajeno je skoro 800 milijardi dolara. Poznato je da mnogi ruski tajkuni iz 90-ih, popularno zvani 'oligarsima', žive na Zapadu sa svojim obiteljima, a u Rusiju uglavnom navraćaju poslovno.

U 21. stoljeću, u eri predsjednika Putina nanovo je ojačala državna birokracija, takozvana 'vertikala vlasti'. Novi sloj državnih činovnika obilježile su optužbe za ekstremnu korupciju. Između ostalog, u značajnoj mjeri su i zbog nje izbili prosvjedi protiv Vladimira Putina koji u svom trećem mandatu ne uživa ni približno onakvu popularnost kakvu je imao u prošlom desetljeću.

Novi Putinov zakon pokušava popraviti narušeni imidž državnog aparata. No kako će se ta mjera provoditi, koliko će biti učinkovita i neće li možda biti selektivna kao u nekim prijašnjim slučajevima političko-poslovnih obračuna u Rusiji, to je pitanje je koje otvara brojne sumnje – barem zasad, s obzirom na aktualnu situaciju i načine rješavanja sporova.