SVE PO STAROM

Putin zabranio prosvjede u vrijeme OI u Sočiju

23.08.2013 u 22:08

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin zabranio je bilo kakva okupljanja i prosvjede u vrijeme održavanja zimskih Olimpijskih igara u Sočiju od 7. do 23. veljače na obali Crnoga mora, po odluci objavljenoj u petak

Po predsjedničkoj odluci od 19. kolovoza koja je tek u petak objavljena u službenom listu Rossijska Gazeta, 'skupovi, prosvjedi, okupljanja i prosvjedne povorke (...) koji nisu povezani s održavanjem OI-ja a predviđeni su između 7. veljače i 21. ožujka na područjima na kojima će biti pojačane sigurnosne mjere, održat će se u neko drugo vrijeme'.

Tako će po toj odluci biti zabranjena sva okupljanja tijekom OI-ja u blizini olimpijskih objekata. Nepunih šest mjeseci do svečanog otvorenja OI-ja u Sočiju, Rusija se našla na meti kritika, napose nevladinih organizacija i homoseksualnih aktivista, koji su pozvali da se toj zemlji oduzme domaćinstvo OI-ja 2014. u znak prosvjeda protiv donošenja 'antigay' zakona.

Po tom zakonu koji je Putin potpisao u lipnju, kažnjava se svaka 'propaganda' homoseksualnog ponašanja pred malodobnicima, što su aktivisti za ljudska prava ocijenili diskriminacijom.