OPTUŽBE NA RAČUN NATO-A

Putin za Bild: Ako se Kosovo moglo odcijepiti, može i Krim

11.01.2016 u 13:58

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je u razgovoru za njemački dnevnik Bild da stanovnici Krima, poluotoka kod Crnog mora čija je pripadnost predmet spora između Rusije i Ukrajine, imaju pravo na samoodređenje baš kao što su to imali i stanovnici Kosova, gdje čak nije bilo referenduma već je državnu nezavisnost proglasio parlament. Putin je podsjetio da se većina stanovnika Krima izjasnila za pripajanje Rusiji i da je to demokratski standard koji se mora poštovati po međunarodnom pravu

'Prema Povelji UN-a, svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje', ustvrdio je Putin dodajući da je UN odobrio odcjepljenje Kosova od Srbije. 'Kosovo je proglasilo nezavisnost i cijeli svijet je to prihvatio, ali što je bio uzrok toga? Bila je to odluka parlamenta. Oni čak nisu ni imali referendum', naveo je Putin u razgovoru za njemački Bild.

Novinar njemačkog tabloida podsjetio je ruskog predsjednika da je razlika u tome što Srbija prethodno vodila rat protiv kosovskih Albanaca i tisuće njih protjerala, a ništa slično nije se dogodilo na Krimu. Putin je pak uzvratio da se na Balkanu vodio dugotrajni rat, u kojemu su Srbija i Beograd bombardirani i raketirani.

'Bila je to vojna intervencija Zapada i NATO-a protiv ostatka Jugoslavije', kazao je Putin, pitajući se zašto ljudi na Krimu, poput stanovnika Kosova, nemaju pravo na samoopredjeljenje. 'Rekao bih da bi svi trebali poštivati jedinstvena međunarodna pravila, umjesto da ih svakog trena mijenjaju kako im se prohtije', poručio je ruski predsjednik za Bild.

Što se tiče Krima, naveo je da je nacionalistički udar u Kijevu u veljači 2014. uvelike prestrašio 2,5 milijuna Rusa na Krimu. 'I što smo mi učinili? Nismo išli u rat, nismo pucali, nitko nije bio ubijen. Naši vojnici su samo spriječili ukrajinsku vojsku na Krimu da ometa slobodu izražavanja', rekao je Putin, dodajući da se većina građana izjasnila za pripadnost Rusiji. Inače, od travnja 2014. u ukrajinskom sukobu poginulo je više od 9.000 ljudi.


'NATO je jamčio da se neće širiti na istok'

Komentirajući aktualnu situaciju u svijetu, obilježenu nesigurnošću, terorizmom i ratovima, kazao je da od kraja Hladnog rata sve pogrešno napravljeno. 'Nismo uspjeli nadvladati podjele u Europi. Prije 25 godina pao je Berlinski zid, ali su nevidljivi zidovi preseljeni na istok Europe. To je dovelo do uzajamnog nesporazuma i pripisivanja krivnje. To su uzroci svih kriza', rekao je Putin, podsjećajući da je bivši glavni tajnik NATO-a Manfred Wörner jamčio da se Savez nakon pada Berlinskog zida neće širiti na istok.

Tisuću puta Putin je čuo argument da su nove članice NATO-a to htjele postati vlastitom voljom. 'Naravno, svaka država ima pravo organizirati svoju sigurnost na način koji procijeni odgovarajućim. No države koje su već bile u NATO-u, države članice, također su mogle slijediti vlastite interese - i suzdržati se od širenja na istok', procijenio je Putin. Da SAD i NATO nisu željeli postići potpunu pobjedu nad Sovjetskim Savezom, danas ne bi bilo svih tih kriza, poručio je ruski predsjednik.

Putin je priznao da 'gospodarske sankcije zbog ukrajinske krize dosta pogađaju Rusiju'. Te sankcije nazvao je teatrom apsurda.