SASTANK S DIPLOMANTIMA

Putin: 'Uvjeren sam u pobjedu Rusije u ratu protiv Ukrajine'

04.07.2023 u 23:00

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je i dalje uvjeren u pobjedu Moskve u ratu protiv Ukrajine

'U to nema sumnje', rekao je u utorak na sastanku s diplomantima sveučilišta za javnu upravu, po državnoj novinskoj agenciji TASS. Ruski čelnik je naredio punu invaziju Ukrajine u veljači 2022. godine.

U to vrijeme, za ratne ciljeve naveo je zaštitu etničkih Rusa u Ukrajini i demilitarizaciju susjedne zemlje. Uz to je, zbog svoje vlastite sigurnosti, Rusija morala spriječiti Ukrajinu da se pridruži NATO savezu, rekao je Putin.

Nakon više od 16 mjeseci rata, Rusija i dalje okupira velike dijelove Ukrajine, no daleko je od postizanja vojnih ciljeva. Nakon niza poraza u ratu i nedavne pobune plaćenika kod kuće, Putin odnedavno rjeđe spominje vjeruje li u pobjedu.

Ruski okupatori u Ukrajini pate od ključnih slabosti unatoč djelomičnom uspjehu, ocijenili su britanski vojni stručnjaci u svome dnevnom obavještajnom izvješću o ratu u Ukrajini koje je u utorak objavilo ministarstvo obrane (MoD) u Londonu. Ruske postrojbe su razvučene i postoji manjak topničkog streljiva, rekao je MoD.

Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Rusi su djelomično bili uspješni u usporavanju ukrajinske protuofenzive u njezinim počecima. Do toga je došlo uglavnom zbog masovne upotrebe protutenkovskih mina, rečeno je u izvješću.

'Usporivši ukrajinsko napredovanje, Rusija je pokušala napasti ukrajinska oklopna vozila  bespilotnim letjelicama, jurišnim helikopterima i topništvom', piše u izvješću britanskog ministarstva.

Britansko Ministarstvo obrane na dnevnoj bazi izvještava o napretku ruskog rata od početka invazije. Moskva optužuje London za širenje dezinformacija.