ŽEŠĆA GOVORANCIJA

Putin uspio 'zapanjiti' Berlin

19.03.2014 u 19:46

Bionic
Reading

Usporedba ruske integracije Krima s ujedinjenjem Njemačke 1990. 'zapanjujuje', reagirala je u srijedu Njemačka na ovotjedne riječi ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel koja je odrasla u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, rekao je da Nijemci nisu zaboravili kako Sovjetski Savez pod Mihailom Gorbačovom nije stao na put mirnom ujedinjenju.

'Ali ujedinjenje Njemačke ponovno je spojilo dva dijela iste države. Ruski postupak, naprotiv, vodi u podjelu Ukrajine', rekao je.

Za razliku od stanja u Ukrajini, dodao je Seibert, proces ponovnog ujedinjenja Njemačke tekao je uz suglasnost međunarodne zajednice.

'Ova vlada ne vidi sličnost između ponovnog ujedinjenja i događaja na Krimu', rekao je i tako ponovno naglasio mišljenje službenog Berlina da je Putinova aneksija Krima kršenje međunarodnog prava. 'Takva usporedba zapanjuje'.

U žestokom patriotskom govoru u utorak Putin je u pokušaju da opravda integriranje Krima u Rusiju rekao da je Rusija poduprla njemačku želju za jedinstvom. 'Uvjeren sam da to niste zaboravili i očekujem da građani Njemačke podupru težnje Rusa, iz povijesne Rusije, da se ujedine', rekao je Putin u tom govoru.


Most do Krima za 3 milijarde dolara

Rusija će izgraditi most prema poluotoku Krimu, objavio je u srijedu predsjednik Vladimir Putin, a vlada računa da će taj projekt stajati 3 milijarde dolara.

'Treba nam most i za automobile i vlakove', naglasio je Putin pred vladom, navodi agencija Interfax.

Da bi se stiglo po poluotoka s ruskog teritorija, ako se ne prelazi Ukrajina, osim zrakoplovom jedino se može stići po tjesnacu Kerč, morskom tjesnacu od 4,5 km na najužem dijelu između Azovskog i Crnog mora.

Veza se sada osigurava skelom. Vlakovi i dalje voze po ukrajinskom teritoriju, rekao je ministar prijevoza Maksim Sokolov.

On je rekao da se razmatra i izgradnja tunela.

Jedan mjesni dužnosnik je početkom mjeseca rekao da bi most trebao biti dug 7,5 km. Ruski premijer Dmitrij Medvedev je potpisao ukaz i povjerio radove državnoj tvrtki BTP.

Krim, teritorij na jugu Ukrajine s rusofonom većinom, proglasio je neovisnost nakon promjene vlasti u Kijevu i s 97 posto se izjasnio za pripojenje Rusiji na referendumu u nedjelju, koji Zapad osuđuje.