AKO SE NE BAVE POLITIKOM

Putin ublažuje zakon o nevladinim organizacijama

04.07.2013 u 22:33

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da bi se zakon koji određuje neke nevladine organizacije (NVO) kao 'strane agenture' trebao promijeniti kako ne bi štetio skupinama koje se ne bave politikom

Putinova izjava ukazala je na spremnost na umjerene ustupke kritičarima zakona koji je izazvao zabrinutosti među zapadnim vladama i koji su kritičari Kremlja osudili kao dio kampanje za ušutkavanje neovisnih glasova.

Ruske vlasti provele su inspekcije stotina NVO-a po zakonu koji je Putin potpisao prošle godine i koji traži od NVO-a koji dobivaju sredstva iz inozemstva i bave se političkim aktivnostima da se registriraju kao 'strani agenti', što je izraz koji se u SSSR-u koristio tijekom hladnog rata.

Skupine za zaštitu prava su rekle da su vlasti političku aktivnost protumačile vrlo široko i svoje djelovanje usmjerile na udruge koje se bave zaštitom prirode, ispitivanjem javnog mnijenja i borbom protiv diskriminacije homoseksualaca.

Putin, čini se, priznaje da su državni odvjetnici i porezni inspektori koji su proveli val inspekcija posljednjih mjeseci svoju mrežu previše raširili. 'Vidim da se u praksi, na žalost, događaju određeni nesretni slučajevi koje nismo predvidjeli', rekao je skupini aktivista za zaštitu ljudskih prava bliskih Kremlju.

'Nužno je odvojiti NVO-e koji se bave političkim i društvenim pitanjima kako se ne bi stvarale nevolje organizacijama koje se bave samo društvenim i zdravstvenim pitanjima'. Putin je svojoj administraciji naložio da analizira i izmijeni zakon kako bi se izbjegle nejasnoće, no jasno je istaknuo da će se NVO-i financirani iz inozemstva još uvijek morati registrirati.

Ako su ljudi uključeni u domaću politiku i dobivaju novac iz inozemstva, društvo mora znati koje su to organizacije i tko ih financira'.