sankcije

Putin u Rimu: Nadamo se da će Italija dosljedno i jasno govoriti o svojoj poziciji i boriti za povratak na normalne odnose između Rusije i Europe

04.07.2019 u 22:57

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak kako se nada da će se Italija boriti da se popravi odnos Europske unije i Rusije, te da će pomoći uvjeriti novo vodstvo bloka da su sankcije protiv Rusije kontraproduktivne

Putin je na novinskoj konferenciji nakon razgovora s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u Rimu rekao da je Rusija pratila talijanske napore za unapređivanjem pogoršanog odnosa EU-a i Moskve, ali je kazao da potpuno razumije da je manevarski prostor ograničen raznim faktorima.

"Nadamo se da će Italija dosljedno i jasno govoriti o svojoj poziciji i boriti se za ono što je mnogo puta rečeno u javnosti, tj. za povratak na normalne odnose između Rusije i Europe u cjelini", rekao je.

Europska unija uvela je sankcije Rusiji 2014., nakon ruske aneksije Krima i potpore proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Obje stranke vladajuće koalicije u Italiji, populistički Pokret pet zvijezda (M5S) i desničarska Liga s više simpatija gledaju na Moskvu, od većine drugih vlada EU-a.

Prije dolaska na vlast prošle godine oni su pozvali na ukidanje sankcija, a vođa Lige Matteo Salvini posjetio je Moskvu nekoliko puta i izrazio divljenje Putinu.

Putin je rekao u četvrtak da ne vidi nepremostive prepreke ponovnom uspostavljanju normalnih veza između Rusije i EU-a.

Talijanski su mediji više puta sugerirali da je Liga, danas najpopularnija talijanska stranka, dobila financijska sredstva od Moskve, što Salvini odbacuje.

Putin je rekao da Ukrajina, a ne Rusija, snosi krivicu što spor nije riješen, čemu se talijanski premijer usprotivio.

"Kada predsjednik Putin, moj prijatelj Vladimir, kaže da ne ovisi sve o Rusiji, on je previše skroman. Istina je da Rusija može igrati ključnu ulogu u prevladavanju spora", rekao je Conte.