KRIZA U UKRAJINI

Putin tužio SAD WTO-u, Porošenko proglasio primirje

20.06.2014 u 22:27

Bionic
Reading

Rusija se Svjetskoj trgovinskoj organizaciji žalila na američke sankcije uvedene zbog ukrajinske krize, objavio je u petak ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Moskva je već poručila Washingtonu da te sankcije uvedene zbog ruske aneksije ukrajinskoga poluotoka Krima, kao i zbog stalnog miješanja u ukrajinsku krizu, smatra ilegalnima po pravilima WTO-a.

'Kad su Sjedinjene Države Rusiji uvele sankcije koje imaju negativan učinak na našu vanjsku trgovinu, odlučili smo se žaliti Svjetskog trgovinskoj organizaciji', rekao je Medvedev na pravnoj konferenciji u sjevernoruskome gradu Sankt Peterburgu. 'Poslali smo priopćenje WTO-u', dodao je.

Washington i Europska unija uveli su sankcije nekolicini ruskih i ukrajinskih pojedinaca, ali Washington je sankcije proširio i na veći broj ruskih poduzeća i banaka koje smatra povezanima s predsjednikom Vladimirom Putinom ili njegovim najbližim suradnicima.

SAD posebno optužuje Rusiju da podupire naoružane separatiste koji su ustali protiv vlasti na istoku Ukrajine.

'Takve sankcije krše pravila WTO-a', rekao je Medvedev koji drži da je zabrana rada pružateljima usluga iz druge zemlje kršenje statusa 'privilegirane zemlje' koje zemlje članice WTO-a daju jedna drugoj.

Ukrajina objavila tjedan prekida vatre u borbi protiv separatista

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je najavio da će jednostrani prekid vatre od tjedan dana na separatističkom istoku početi u petak navečer kako bi se omogućilo proruskim pobunjenicima da polože oružje.

'U petak 20. lipnja počinje primirje, koje će trajati do 27. lipnja', rekao je novi prozapadni predsjednik tijekom prvog posjeta regiji Donjecka, jednog od uporišta separatista gdje se nastavljaju borbe.

'To je više nego dovoljno za početak procesa razoružanja, početak osnivanja tampon zone duž granice između Rusije i Ukrajine', dodao je predsjednik spomenuvši dvije mjere njegovog mirovnog plana predstavljenog u petak.

Njegov plan u 14 točaka sadržava gospodarska, politička i sigurnosna poglavlja.

Plam određuje jamstva za sigurnost sudionika u razgovorima, amnestiju za one koji su položili oružje i nisu počinili teške zločine, oslobađanje talaca, osnivanje tampon zone od 10 km od granice između Ukrajine i Rusije.

Plan određuje i razoružanje, završetak ilegalnog zauzimanja zgrada regionalne uprave Donjecka i Luhanska koje kontroliraju pobunjenici, brzo organiziranje lokalnih parlamentarnih izbora i programa za osnivanje radnih mjesta u regiji.

Od travnja je u sukobima proruskih separatista i ukrajinske vojske u industrijskoj rusofonoj regiji Donbasa poginulo najmanje 365 ljudi. Sukobi prijete jedinstvu Ukrajine, bivše sovjetske republike koja bi trebala potvrditi povijesni sporazum pridruživanja s Europskom unijom 27. lipnja.