NARASLE AMBICIJE

Putin slavi izvoz prve nafte s Arktika

23.04.2014 u 10:12

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da bi Rusija trebala ojačati prisutnost na Arktiku i parirati drugim državama u iskorištavanju najvećih netaknutih zaliha prirodnih resursa na svijetu, samo nekoliko dana nakon što je Rusija izvezla prvu naftu iz toga područja

Ruske ambicije na Arktiku već neko vrijeme zadaju glavobolju zemljama koje također žele biti prisutne u toj regiji, no nedavno rusko pripojenje Krima arktičke planove Moskve stavlja pod još veće povećalo.

Svoj budući gospodarski rast Rusija značajno oslanja na razvoju golemih izvora energije na Arktiku, pokušavajući oživjeti prometni pravac kroz led koji datira iz sovjetskih vremena.

Istovremeno, SAD, Norveška i Danska bore se za 'pošteni udio' u arktičkim zalihama nafte i prirodnog plina.

Rusija je prošloga tjedna napunila prvi takner sirovom naftom s platforme u dijelu Barentsovog mora.

'Rusija je desetljećima, korak po korak gradila i jačala svoje pozicije na Arktiku', rekao je Putin na sastanku njegova Vijeća sigurnosti u Kremlju. 'Naš cilj nije samo zadržati ih, nego ih kvalitativno ojačati', istaknuo je.

Putin je prošle godine naredio ponovno otvaranje bivše sovjetske vojne baze na otočju Novosibirsk, dvadeset godina nakon što je zatvorena, a Moskva je kao demonstraciju vojne sile tamo poslala deset vojnih brodova i četiri ledolomca na nuklearni pogon.

'Ovdje se sve češće sukobljavaju interesi arktičkih sila i ne samo njih. Zemlje koje su daleko od ovog područja također pokazuju interes (za Arktik)', rekao je Putin.

'U tim okolnostima moramo poduzeti dodatne mjere da ne bi zaostajali za našim partnerima, da bi zadržali naš utjecaj u regiji i u nekim aspektima bili ispred naših partnera', istaknuo je ruski predsjednik.