AVANTURE RUSKOG PREMIJERA

Putin s polarnim medvjedom na Arktiku

29.04.2010 u 18:02

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin pozvao je u četvrtak na 'veliko čišćenje' Arktika, na kojem je razina onečišćenosti šest puta veća od normalne, javljaju ruski mediji

Služba za odnose s javnošću ruske vlade priopćila je da je premijer posjetio jedan od otoka Zemlje Franje Josipa, ruskog arhipelaga u Arktičkom moru, tisuću kilometara udaljenog od Sjevernog pola.

'Smanjenje vojnih aktivnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza rezultiralo je ovim smećem koje vidimo', kazao je ruski premijer. Tisuće bačava goriva, i drugih olupina već se godinama nagomilavaju na Arktiku. Putin je rekao da je šokiran viđenim i naglasio da bi gorivo iz zahrđalih bačava moglo izazvati ekološku katastrofu. Rekao je da zahtijeva 'veliko čišćenje' Arktika, strateški važnog područja za Rusiju.

Putin je također pozvao na međunarodnu suradnju kako bi se očuvala populacija polarnog medvjeda na Arktiku koja je ugrožena zbog ekoloških problema. Ako temperatura naraste za tri do četiri stupnja Celzija, stanje će biti još gore, kazao je premijer.

Zasad nije poznato kada je Putin posjetio Arktik. Vlada je fotografije s posjeta, na kojima se može vidjeti kako premijer sudjeluje u mjerenju uspavanog polarnog medvjeda, objavila danas.