RAT U SIRIJI

Putin s Kerryjem tri sata dogovarao mirenje Asada i 'umjerenih' pobunjenika

15.12.2015 u 21:27

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin primio je u utorak navečer u Kremlju američkog državnog tajnika Johna Kerryja kako bi čuo američke prijedloge u vezi rješenja sirijskog sukoba prije mogućeg međunarodnog sastanka u petak u New Yorku. Sjedinjene Države i Rusija nastavit će razgovore o rješavanju sirijskog sukoba u petak u New Yorku, rekli su u utorak novinarima šefovi diplomacije dviju zemalja nakon susreta u Moskvi. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je kako će predstojeći sastanak biti na ministarskoj razini, prema državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti. Dobar dio razgovora u utorak vodio je ruski predsjednik Vladimir Putin

'Zajedno tražimo rješenje najtežih kriza', rekao je Putin o ratu u Siriji u kojem je od 2011. poginulo više od 250.000 ljudi i raseljeno više milijuna sirijskih civila nakon pojave džihadističke skupine Islamska država.

Kerry je rekao kako Rusija i Sjedinjene Države mogu raditi zajednički kako bi pomogle u okončanju sirijskog rata.

'Zajedno Sjedinjene Države i Rusija su sposobne bitno pridonijeti', rekao je Kerry Putinu na početku njihova razgovora.

Washington računa na Kremlj da dovede svog tradicionalnog saveznika, predsjednika Bashara al-Assada na pregovore sa sirijskom oporbom radi okončanja građanskog rata.

Prije susreta Kerryja i Putina, američki državni tajnik i njegov ruski kolega su razgovarali tri sata.

'Lavrov me informirao o vašim prijedlozima kao i nekim problemima zbog kojih su razgovori nužni', rekao je Putin.

Nešto prije razgovora s kolegom, američki državni tajnik je rekao da se nada napretku i dogovoru u pogledu sirijskog problema, dok je ruski kolega zaželio 'konstruktivan razgovor'.

Washington i Moskva moraju službeno odlučiti o organiziranju, vrlo vjerojatnog ali još nepotvrđenog, novog međunarodnog sastanka u petak u New Yorku između zemalja koje podržavaju sirijsku oporbu i onih koje su na strani sirijskog režima.

Kerry je u ponedjeljak sudjelovao u Parizu na sastanku desetak zapadnih i arapskih zemalja.

Kerry je razgovarao s kolegama iz Katara i Jordana. Jordan je zadužen za sastavljanje popisa terorističkih skupina koje bi trebale biti isključene iz procesa pregovora.

Glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zaharova je u ponedjeljak kritizirala želju SAD-a da podijeli teroriste na dobre i loše u Siriji.

Konferencija u New Yorku je dio bečkog procesa, za koji se 17 zemalja, uključujući Rusiju i Iran dogovorilo 14. studenoga o političkim smjernicama za Siriju. Smjernice predviđaju susret početkom siječnja između predstavnika oporbe i režima, prijelaznu vladu za šest mjeseci i izbore unutar 18 mjeseci.

Američko-ruski pregovori se održavaju dok je američki predsjednik Barack Obama priznao da su se intenzivirali napori vojnika koalicije koju vode SAD protiv skupine Islamska država u Iraku i Siriji i dodao da bi napori protiv džihadista trebali biti brži.

Američki ministar obrane Ashton Carter je počeo u utorka posjet bazi Incirlik, na jugu Turske iz koje polijeću američki zrakoplovi koji bomabardiraju skupinu Islamska država ( IS) u Siriji i u Iraku.

Francuska je objavila da je u utorak u Iraku tijekom zračnog napada po prvi puta ispalila krstareće rakete zrak-zemalja na IS.