RATOVI ZVIJEZDA

Putin razmješta borbene robote na granice

  • Autor: Marko Stričević
  • Zadnja izmjena 03.06.2010 08:33
  • Objavljeno 03.06.2010 u 07:00
robot - screen shot life news

robot - screen shot life news

Izvor: tportal.hr / Autor: screenshot life news

Ruski premijer Vladimir Putin posjetio je prošlog tjedna čuveni vojni zavod u Iževsku, gdje mu je, između ostalih noviteta, predstavljen borbeni robot DUM

Time su, piše tjednik Vlast, potvrđene glasine koje već četiri godine tumaraju ruskom javnošću. Uvjerljivo najveća zemlja svijeta (devetina ukupnog zemaljskog kopna) ima problema s nadzorom svojih granica, a Vladimir Putin je potvrdio da se sigurnosni režim odlučio za razvoj robota.

'Koristit ćemo najnovija tehnička sredstva. Oni se već razmještaju, primjerice, na jugu naše zemlje', izjavio je Putin ne upustivši se u detalje.

Proizvod iževskog znanstveno-proizvodnog centra Spectehnika ipak nije ogromno SF čudovište kakvim su ga opisivale glasine i mašta. Težak je oko tonu, nalik je na stražnji dio omanjeg terenskog džipa, a na vrhu ima rotirku s mitraljezom PKT kalibra 7,62 mm (puljemjot kalašnjikova). Samostalno može djelovati do 1,5 kilometara od vlastite postrojbe.

Nekad simbol mnogoljudnosti, Rusija je s devet stanovnika na kvadratni kilometar zapravo rijetko naseljena zemlja. Pritom je već desetljećima suočena s negativnim prirodnim prirastom. Poseban sigurnosni problem je depopulacija Sibira (svega četiri žitelja na kvadratni km), pa osim ilegalnih imigranata iz sve siromašnijih postsovjetskih republika, azijske granice Rusije relativno lako prelaze teroristi, banditi, krijumčari i drugi kriminalci.

Nakon američke invazije na Afganistan i preporoda tamošnje opijumske industrije, Rusija je postala ne samo važna tranzitna ruta za narkomafiju, nego i vodeći potrošač heroina u svijetu. Taj je podatak iznio sam Kremlj ocijenivši ga kao udarac na nacionalnu sigurnost.

'Glavnu nadu kod zaštite granica zasad ipak polažemo u žive ljude', naglašavao je ranije Putin. Robotizirani sustav DUM stoga je koncipiran tako da paljbom iz mitraljeza upravlja čovjek putem radijskog kanala. Žele se izbjeći katastrofe iz sličnih projekata u svijetu, kad bi neka sila pokušala stupiti na bojno polje bez prirodne inteligencije. U ruskoj armiji tvrde da DUM-ov sustav garantira da robot ne može uperiti oružje u svoje stvoritelje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi