VOJNI POTENCIJAL

Putin pozvao na jačanje nuklearnog naoružanja Rusije

22.12.2016 u 12:36

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je pozvao na osnaživanje nuklearnog potencijala svoje države te na osiguravanje mogućnosti da njihove rakete mogu probiti bilo kakav proturaketni sustav

"Moramo ojačati vojni potencijal strateških nuklearnih snaga, pogotovo s raketnim sustavima koji mogu pouzdano probiti bilo kakav postojeći ili eventualni obrambeni proturaketni sustav", rekao je Putin na sastanku ministarstva obrane, a prenijele ruske agencije.

"Moramo pažljivo pratiti sve promjene u ravnoteži moći i u političko-vojnoj situaciji u svijetu, pogotovo uz ruske granice, te ubrzano prilagoditi planove za neutraliziranje prijetnji našoj državi", smatra ruski predsjednik.

Istaknuo je kako je ruska vojska uspješno pokazala svoje sposobnosti u Siriji.


"Sirijska vojska je primila značajnu podršku zahvaljujući kojoj je provela nekoliko uspješnih operacija protiv militanata", dodao je Putin.

Rusija je od rujna 2015. zračnim snagama podržala sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada, a specijalni kontingenti ruske vojske djelovali su i na tlu.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu otkrio je kako je vojska "testirala 162 vrste modernog naoružanja tijekom vojne kampanje u Siriji", uključujući ratne zrakoplove Suhoj i helikoptere MiG i Kamov.

"Pokazali su se veoma učinkovitima", zaključio je ministar.

Rusija je zabrinuta raspoređivanjem proturaketnog sustava koje SAD namjerava izvesti u istočnoj Europi, za koji Washington navodi da je namijenjen zaštiti Europe od moguće iranske prijetnje.