NAKON ODLASKA THERESE MAY

Putin pozvao Britaniju da u odnosima s Rusijom 'okrenu stranicu vezanu uz špijune'

06.06.2019 u 20:52

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi novi početak u odnosima s Velikom Britanijom nakon odlaska premijerke Therese May, te je u četvrtak pozvao London da 'okrene stranicu vezanu uz špijune' u odnosima dviju zemalja, koji su na najnižoj razini nakon trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja

Velika Britanija koja prolazi kroz političku krizu s premijerkom koja u petak podnosi ostavku odgovorila je da novi odnosi ne dolaze u obzir dok Rusija ne promijeni stajalište.

'Treba okrenuti tu stranicu vezanu uz špijune i napade', ocijenio je Putin tijekom susreta s dužnosnicima novinskih agencija na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Sergej Skripalj pronađen je otrovan na klupi u Salisburyju na jugu Engleske u ožujku 2018., zajedno sa svojom kćerkom Julijom.

Britanske vlasti optužile su rusku obavještajnu službu da ga je pokušala otrovati nervnim otrovom. Moskva je demantirala bilo kakvu odgovornost u toj aferi, koja je dovela do duboke diplomatske krize između dvaju zemalja.

Skripalj i njegova kći oporavili su se nakon duljeg boravka u bolnici.

Glasnogovornik Therese May odgovorio je da 'ruski model ponašanja - agresija i destabilizacija -narušavaju namjere o ostvarivanju odgovornog međunarodnog partnerstva'.

London će sigurno nastaviti razgovarati s Moskvom o pitanjima međunarodne sigurnosti, jer je to u interesu Velike Britanije, istaknuo je glasnogovornik, ali, kako je dodao, 'premijerka je više puta ukazala kako ne možemo imati drukčiji odnos ako Rusija ne promijeni svoje stajalište'.