LENJINU S OČIJU

Putin potjerao Louisa Vuittona s Crvenog trga

27.11.2013 u 12:59

Bionic
Reading

Mumija Vladimira Iljiča Lenjina nije ustala iz mauzoleja na moskovskome Crvenom trgu, ali ruske vlasti ipak su naredile uklanjanje montažnog dućana tvrtke Louis Vuitton zbog nezadovoljstva građana i negodovanja oporbenih stranaka

A da Lenjin kojim čudom stvarno ustane i nakon 89 godina izađe na svjež zrak iz mauzoleja od crvenog mramora, vjerojatno bi se raspao od tuge već nakon kraće šetnje kaldrmom s koje se u njegovo vrijeme širila radnička revolucija.

Osim što je božićnim lampicama okićena zgrada GUM-a preko puta njegovog mauzoleja danas hram buržoaskog konzumerizma, ispred nje stoji velika konstrukcija nalik na škrinjicu luksuzne pariške modne marke.

Ta građevina - zapravo veliki štand - trebala je samo privremeno biti ubačena u vizuru Crvenog trga, na kojem su se zimi i ranije postavljale instalacije poput, recimo, klizališta.

No dućan-kutija razjario je mnoge ruske građane, a nezadovoljstvu su za pravo dale i stranke krajnje ljevice u parlamentu (Komunistička partija) i krajnje desnice (LDPR). Naposljetku je reagirao ured predsjednika Vladimira Putina poručivši da postavljanje paviljona nije bilo dogovoreno s njime. Nije pojašnjeno otkad je to ingerencija predsjednika, ali Putin će ovim potezom nedvojbeno steći nove političke poene u svojoj biračkoj bazi.

Premda je ruski BDP po glavi stanovnika još uvijek manji od mnogih istočnoeuropskih država (prema MMF-u, u rangu je hrvatskog), Moskva je već godinama jedan od najskupljih gradova na svijetu. U njoj, kako tvrdi Forbes, živi 87 milijardera. To je uvjerljivo najviše u svijetu, mada ruski top bilijunaši još uvijek nisu ni približno bogati kao najimućniji američki ili francuski kapitalisti.

Snimka paviljona s kanala Russia Today