TENZIJE RASTU

Putin poslao vojne helikoptere na Krim!

28.02.2014 u 13:04

Bionic
Reading

Interfax javlja kako je više od 10 vojnih helikoptera poletjelo iz Rusije prema Krimu, a ruske snage su blokirale granične jedinice blizu Sevastopolja, prenosi Reuters

Izvanredno stanje na Krimu?

Viši ukrajinski sigurnosni dužnosnik kaže kako je izvanredno stanje jedna od opcija za rješavanje situacije na Krim, javlja Interfax.

'To je jedna od mogućnosti u razvoju događaja', kazao je za Interfax Andrij Paruby, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li bi izvanredno stanje moglo biti uvedeno. No, kako je rekao, čak i ako bi do toga došlo, to ne bi značilo dovođenje vojske.

'Dakle, mi smo u potrazi za drugim učinkovitijih načinom rješavanja situacije na Krimskom poluotoku',dodao je.

Prema ukrajinskom propisima, izvanredno stanje može biti uvedeno od strane parlamenta za razdoblje do dva mjeseca.

Ruska crnomorska flota je ranije u petak negirala bilo kakvu ulogu u zauzimanju vojnog aerodroma u blizini Sevastopolja.


Ukrajina od Rusije traži izručenje Janukoviča

Ukrajina će zatražiti od Rusije izručenje svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, ako se utvrdi da je u Rusiji, rekao je u petak ured glavnog ukrajinskog tužitelja.

Ukrajinski tužitelj je također odredio pritvor desetorici koja su imala najviše pozicije u bivšoj ukrajinskoj vladi, te sigurnosnim i vojnim dužnosnicima na temelju sumnje za masovno ubojstvo u glavnom gradu Kijevu, prenosi Reuters.

Na popisu su i bivši tužitelj Viktor Pshonka, bivši ministar unutarnjih poslova Valery Zakharchenko, šef administracije svrgnutog predsjednika Janukoviča Andry Klyuev i bivša ministrica pravosuđa Olena Lukash

Janukovič je za petak najavio konferenciju za novinare u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Inače, Lihtenštajn je najavio da će zamrznuti sredstva članova bivše ukrajinske vlade. Potez je uslijedio nakon što su isti povukli i Austrija i Švicarska.

Putin poslao helikoptere na Krim!