počasna titula

Putin nagradio brigadu optuženu za ratni zločin: 'Oni su primjer hrabrosti, odlučnosti i velikog profesionalizma'

18.04.2022 u 18:01

Bionic
Reading

Ruski predsjednik je u ponedjeljak 64. motoriziranoj pješadijskoj brigadi dodijelio počasnu titulu za "herojstvo", javlja AFP i dodaje da je Ukrajina tu vojnu jedinicu optužila za zločine počinjene u Buči

Putin je potpisao uredbu o dodavanju pridjeva 'gardijska' 64. motorno streljačkoj brigadi zbog "herojstva i ustrajnosti te odlučnosti i hrabrosti" njenih pripadnika, priopćio je Kremlj.

"Odlučne i vješte akcije pripadnika brigade tijekom specijalne vojne operacije u Ukrajini su primjer izvršavanja vojne zadaće, hrabrosti, odlučnosti i velikog profesionalizma", napisao je Putin u poruci vojnicima. Kremlj ne precizira gdje se oni sada nalaze, koja im je misija ni gdje su bili raspoređeni.

  • +13
Buča Izvor: Profimedia / Autor: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kijev optužuje rusku vojsku, posebno 64. motoriziranu pješadijsku brigadu za pokolj nad civilima u Buči koji je otkriven nakon povlačenja ruskih vojnika 30. ožujka.

Rusija odbacuje optužbe i tvrdi da su ukrajinske vlasti i zapadni mediji inscenirali pokolj ili da su ga počinile ukrajinske snage kako bi optužile Moskvu.

Prema ukrajinskim izvorima, u Buči je ubijeno oko 300 civila.