BLINDIRANA TURNEJA

Putin obišao Papu i Berlusconija, pa se sudario s prosvjednicima

26.11.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin imao je bogat program u ponedjeljak u Rimu, gdje je posjetio papu Franju, talijanskog predsjednika Giorgija Napolitana i svog starog prijatelja, bivšeg premijera Silvija Berlusconija, a vozeći se u svojoj blindiranoj koloni 'Vječnim Gradom' naletio je i na prosvjed protiv zatvaranja članica punk grupe 'Pussy Riot'

Nakon polusatne audijencije kod Pape, na koju je zakasnio dobrih 45 minuta zbog transportnih problema, Putin je protokolarno posjetio talijanskog predsjednika Napolitana, a na putu od Vatikana do Kvirinalske palače naišao je prosvjed nekoliko desetaka ljudi protiv zatvorskih kazni članicama Pussy Riota koji su mu plakatima 'pljujemo Putina' pokazali što misle o njemu.

Berlusconi, kojeg je Putin triput posjetio u njegovoj vili na Sardiniji, ruskom je predsjedniku priredio večeru u svojoj rimskoj palači Grazzioli. Taj posjet pratile su glasine da će Putin bivšem talijanskom premijeru, o čijem će se mogućem izbacivanju iz parlamenta zbog osude za poreznu prijevaru odlučivati u srijedu, dati rusku putovnicu. Na novinarsko pitanje je li to točno glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov odgovorio je kratko: 'Gluposti'.

Središnji dio Putinova boravka u Rimu ipak je bio susret s papom Franjom u čijoj je pozadina bila nada da se konačno otvara mogućnost da neki Papa posjeti Rusiju. Zbog bremenitih odnosa s Ruskom pravoslavnom crkvom to nije uspjelo papama Ivanu Pavlu II. i Benediktu XVI i smatra se da argentinski papa ima više izgleda dobiti poziv ruskog partijarha od poljskog ili njemačkog pape.

To pitanje se, međutim, nije našlo u prvom planu sastanka s Papom jer Putin nije nadležan za razgovor o ekumenskim temama. Ruski je predsjednik, međutim, Papi prenio pozdrave patrijarha Kirila, prenijela je Ansa.

Papa Franjo i ruski predsjednik pozvali su na 'mirno rješenje' i pregovore koji uključuju 'sve etničke i vjerske sastavnice' u Siriji. Po službenim priopćenjima posebna je pozornost posvećena postizanju mira na Bliskom istoklu i teškom stanju u Siriji. Putin je Papi zahvalio na njegovom pismu skupu G20 u rujnu Sankt Petersburgu, kojime je Putin predsjedao, a koje je u određenoj mjeri utjecalo na čelnike vodećih zemalja svijeta prihvate da se pokuša pregovorima riješiti sirijska kriza.


Mediji su posebno zabilježili da je Putin Franji poklonio ikonu Bogorodice, pri čemu su se obojica prekrižila i poljubila je. Putin je Papu pred kamerama pitao sviđa li mu se, na što je poglavar Katoličke crkve odgovorio potvrdno.

Putin će danas otputovati u Trst na sastanak s talijanskim premijerom Enricom Lettom. Glavna tema razgovora će biti energetska pitanja, a središte Trsta, kako javljaju talijanski mediji, potpuno je blokirano iz sigurnosnih razloga. Putin i njegova pratnja u Italiju su doputovali s pet zrakoplova, koji su, među ostalim, prevezli i pedeset blindiranih automobila za Putina, 11 njegovih ministara i ostale članove izaslanstva. Dvije zemlje danas će potpisati sedam međudržavnih i 20 trgovinskih sporazuma, javljaju ruski mediji.