IZVJEŠĆE O RADU VLADE

Putin obećao otvaranje 200.000 radnih mjesta

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.04.2011 15:23
  • Objavljeno 20.04.2011 u 15:17
Vladimir Putin

Vladimir Putin

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Rusija bi mogla postati jedno od pet vodećih svjetskih gospodarstava u idućih deset godina i njezina ekonomija će morati biti snažna kako bi se oduprla vanjskim prijetnjama, izjavio je u srijedu ruski premijer Vladimir Putin podnoseći izvješće o radu vlade u 2010. pred zastupnicima Dume, donjeg doma parlamenta, a prenose ruski mediji

Ove godine inflacija će biti ispod 7,5 posto, najavio je Putin. 'Inflacija je počela padati u ožujku i travnju ove godine. Ne očekujemo da će rasti iznad 6,5 do 7,5 posto'. Što se tiče BDP-a, on je porastao za 4,4 posto u prva četiri mjeseca ove godine.

Obraćajući se zastupnicima, Putin je rekao da bi BDP Rusije po stanovniku do 2020. trebao dostići 35.000 dolara, kao što imaju Francuska i Italija.

Istaknuo je da Rusija stoga mora udvostručiti produktivnost u idućih deset godina. 'U idućem desetljeću potrebno je barem udvostručiti produktivnost, dok je u ključnim industrijama treba utrostručiti ili učetverostručiti'.

Rusija mora postati 'stvarno konkurentna', dodao je.

Zemlji je potrebno desetljeće održiva razvoja, bez pokusa temeljenih na često neopravdanom liberalizmu.

'Modernizacija, ili drugim riječima dosljedan i kvalitetan razvoj, prije svega je ulaganje u osobu, u njegove ili njezine talente i sposobnosti, u stvaranje uvjeta za osobni razvoj i inicijativu, i u bolju kvalitetu života', rekao je Putin.

Po njegovim riječima, to je preduvjet za brzi gospodarski rast.

Premijer je pozvao na novi val industrijskog razvoja i također je rekao da se udio inovacijskih proizvoda mora povećati na 25 do 35 posto sa sadašnjih 12.

Najavio je da će Rusija stvoriti 'najmanje 200.000 radnih mjesta' u industrijskim gradovima do 2015.

'Glavni cilj... je stvoriti moderne, učinkovite i dobro plaćene poslove, ohrabriti novu tehnologiju i obustaviti štetne industrije. Strana izravna ulaganja u Rusiju trebala bi porasti za 60 do 70 milijardi američkih dolara godišnje'.

Putin nije precizirao s kakvim bi se vanjskih prijetnjama Rusija mogla suočiti, ali je rekao da 'ekonomska slabost i osjetljivost na vanjske šokove predstavljaju prijetnju nacionalnom suverenitetu'.

'Budimo iskreni, ako ste slabi u modernom svijetu uvijek će postojati netko tko će željeti savjetovati u kojem smjeru trebate ići, koju politiku provoditi i koji put izabrati za vašu vlastitu zemlju', rekao je Putin u svom posljednjem obraćanju na sadašnjoj dužnosti.

Govoreći o proizvodnji sustava balističkih raketa, premijer je istaknuo da će se ona udvostručiti od 2013. godine te da će oružane snage dobiti nove strateške i taktičke raketne sustave.

Poboljšanje zračnih snaga i sustava zračne obrane bit će prioritet u razvoju ruskih oružanih snaga u bliskoj budućnosti, kazao je.

Osvrnuo se i na stopu nataliteta i najavio je da će Rusija potrošiti 53,30 milijardi dolara za demografske projekte u svrhu njezina povećanja za 25 do 30 posto do 2015. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi