NAKON KRITIKA

Putin napušta summit G20?!

15.11.2014 u 16:08

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira prije vremena napustiti summit G20, rekao je član ruskog izaslanstva, nakon što su zapadni politički vođe u subotu snažno kritizirali Rusiju zbog krize u Ukrajini i zaprijetili joj novim sankcijama

Ruski je dužnosnik za Reuters izjavio da Putin namjerava preskočiti nedjeljni radni sastanak u sklopu summita i pomaknuti prema naprijed svoj odlazak iz Brisbanea zato što mora nazočiti sastancima u Moskvi.

Rusija je zanijekala umiješanost u nedavni porast vojnih aktivnosti u Ukrajini, ali to nije spriječilo oštre prijekore koji su joj uputili zapadni političari, uključujući američkog predsjednika Baracka Obamu i kanadskog premijera Stevena Harpera.


'Mislim da ću se rukovati s vama, ali vam mogu poručiti samo jedno - morate napustiti Ukrajinu', rekao je Harper Putinu na summitu, po riječima glasnogovornika kanadskog premijera Jasona MacDonalda.

Putinom odgovor na tu opasku nije bio pozitivan, dodao je Macdonald u poruci elektronske pošte, ali bez dodatnih pojedinosti.

Putinova izoliranost na summitu G20 bila je jasno vidljiva i prilikom zajedničkog formalnog fotografiranja sudionika, jer je postavljen na vanjski rub skupine. Isto tako, dok su Obamu i kineskog premijera Xija Jinpinga po slijetanju u Brisbane dočekali australski guverner i glavni državni odvjetnik, Putina je dočekao doministar obrane.