GODIŠNJE OBRAĆANJE

Putin nakon izbora Trumpa pružio ruku SAD-u: Hladni rat je uzaludan

01.12.2016 u 13:23

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u današnjem godišnjem obraćanju Saboru Ruske Federacije točno sat vremena govorio je o situaciji u zemlji i osnovnim pravcima unutarnje i vanjske politike, zaključivši pritom kako Rusija danas ne želi konfrontaciju ni s kim, već želi samostalno graditi svoju budućnost bez tuđih savjeta

Prema tradiciji, ovom obraćanju, koje obično traje oko sat vremena, obavezno nazoče zastupnici oba doma parlamenta, a kao gosti Kremlja govoru su nazočili i članovi vlade, predsjednici UstavnogVrhovnog suda, državni tužitelj, predsjednik Središnje izborne komisije, predsjednik Gospodarske komore, članovi Državnog vijeća, vjerski poglavari i predstavnici Javne komore Rusije

Putin je svoje obraćanje započeo riječima kako su se građani Rusije ujedinili na osnovi domoljubnih vrijednosti te kako je Rusija 'primorana rješavati zadaće u kompliciranim uvjetima'.

'Narod je pokazao kako je sposoban rješavati te zadaće, jer smo mi takva nacija i imamo jednu Rusiju', kazao je ruski predsjednik dodajući kako je u Rusiji, što ga posebno raduje, zabilježen znatni porast nataliteta i pritom obećao nove izmjene u socijalnoj sferi.

'Naša djeca bi trebala pohađati škole u suvremenim i komfornim uvjetima. Također, škole bi trebale educirati djecu i prenositi im prave vrijednosti. Djeca moraju naučiti misliti samostalno, postavljati sebi ciljeve i realizirati ih', kazao je Putin i pozvao na obnovu obrazovnih projekata u kazalištima i televiziji, a kako bi se aktivirala mladež.

Pored toga, ruski je čelnik najavio kako će iduće godine 900.000 Rusa dobiti visokotehnološku medicinsku pomoć i pritom naglasio kako će se i nadalje zalagati za bolju zdravstvenu zaštitu. Pohvalio se kako je u posljednjih 10 godina za čak 15 puta narastao udio visokotehnološke medicinske pomoći.


IT industrija kao predvodnica gospodarstva 

Govoreći o izazovima pred kojima se nalazi rusko gospodarstvo, Putin je kazao kako je glavni problem ruskog gospodarstva unutarnje prirode, ali je dometnuo kako će pad BDP u godini na izmaku biti beznačajan, tek nekih 0,2 posto, dok je isto vrijeme zabilježen rast industrijske proizvodnje.

Inflacija će se znatno smanjiti i bit će manja od pet posto', kazao je Putin obećavši kako će uskoro krenuti obnove autocesta, iduće godine za uljepšavanje gradova i sela izdvojit će se 20 milijuna rubalja, a uskoro bi trebao biti i predstavljen program očuvanja prirodnih simbola Rusije kao što su rijeka Volga i jezero Bajkal.

Putin je, kako je kazao u svojem obraćanju, naložio vladi da napravi plan koji će uključiti razdoblje do 2025. godine u cilju pomaganja cjelokupnom poslovnom okruženju, osobito u IT industriji koja je trenutačno jedna od najbrže rastućih industrija u Rusiji, kao i kompanijama koje se bave izradom oružja i prateće tehnike, a koja je također doživjela procvat.

'Ako ne riješimo osnovne probleme u gospodarstvu, možemo zaglaviti na dulji period', upozorio je ruski čelnik dodajući kako će se dodatno založiti za sveobuhvatnu borbu protiv korupcije.

Efikasna vojska na udaljenim lokacijama

Očekivano, Putin se dotakao i nove američke administracije kazavši kako je Rusija spremna na suradnju s njom na osnovi poštovanja obostranih interesa

'Imamo zajedničku odgovornost za svjetsku sigurnost. Nastojimo osigurati sigurnost za sve, a ne za izabrane. Sati Hladnog rata su uzaludni', kazao je Putin  osvrnuo se na pitanja istočne politike Rusije rekavši kako je ona definirana dugoročnim nacionalnim interesima. Pritom se ukratko dotakao i Sirije kazavši kako su vojska i mornarica pokazale kako se može efikasno djelovati i na udaljenim lokacijama.

'Rusija je iskreno spremna sudjelovati u rješavanju svjetskih i regionalnih problema u onim mjestima gdje je to potrebno', izjavio je Putin zaključivši svoje obraćanje riječima da 'kada narod osjeća da je u pravu, on sigurnim koracima ide svojim putem'.