RUSI TRAŽE MILIJARDU DOLARA

Putin najavio da će spaliti papire iz Ukrajine

14.01.2009 u 16:51

Bionic
Reading

Čelnici Bugarske, Moldavije i Slovačke, triju od nekoliko europskih zemalja najteže pogođenih plinskim ratom, u srijedu su u Kijevu i Moskvi tražili da se obnovi opskrba plinom, prenose agencije

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin, koji je s premijerima triju zemalja razgovarao u Moskvi, optužio je Ukrajinu da ugrožava Europu. "Bez obzira na to kakve papire Ukrajina podastrla, spalit ću ih", rekao je Putin i naglasio: "Mi smo obnovili dobavu i spremni smo nastaviti, ali je na drugoj strani ventil zatvoren. Nitko, nijedna tranzitna zemlja, nema pravo koristiti se svojim statusom i kupce činiti taocima".

Bugarski premijer Sergej Stanišev upozorio je da su "milijuni Europljana taoci i doista pate", a "najveća opasnost za Rusiju i Ukrajinu jest gubitak povjerenja".

Slovački premijer Robert Fico naglasio je da njegova zemlja ima plinskih pričuva za još 11 dana.

Za posjeta Kijevu Fico je premijerku Juliju Timošenko upozorio da će "nakon 12 dana (Bratislava) morati poduzeti mjere kakve još nikad nije poduzela", prenosi Reuters bez dodatnih objašnjenja. Slovačka, koja je 6. siječnja proglasila izvanredno stanje, a tisuću tvrtaka moralo je prekinuti proizvodnju, najavila je da će ponovno otvoriti nuklearne elektrane iz sovjetskog doba.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko optužio je Rusiju da pokušava ovladati ukrajinskim plinovodom dugim 37.000 kilometara.

Srbija je objavila da je njezin elektrosustav sada preopterećen jer su se, zbog nestašice plina, potrošači prebacili na druge izvore energije i zbog veće potrošnje mazuta snažno je poraslo onečišćenje u Beogradu.

Iz istog razloga Mađarska je u Budimpešti oglasila upozorenje na onečišćenje prvog stupnja. Potpuno su ovisne o ruskome plinu Bugarska, Bosna i Hercegovina i Slovačka.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je šefa Gazproma Alekseja Millera da učini sve što može kako bi se obnovila isporuka ruskog prirodnog plina preko Ukrajine, ali samo pod uvjetima koji su prihvatljivi Moskvi.

Predsjednik je dao upute Milleru da vrati od Ukrajine 1,1 milijardu dolara, na koliko su procijenjeni gubici koje je prouzročio plinski spor s Kijevom.

Ukrajinska energetska tvrtka Naftogaz zatražila je od Gazproma da pribavi 1,5 milijardi prostornih metara plina kako bi osigurala isporuke plina Europskoj uniji, kazao je Miller.

"Drugim riječima, oni su predložili da mi damo 700 milijuna dolara samo za nastavak isporuke", istaknuo je.