ZAGREBAČKI SIRIJAC

'Putin je spreman baciti atomsku bombu da zadrži Assada'

02.10.2015 u 07:47

Bionic
Reading

Jamal Assad, vođa sirijske opozicije u Hrvatskoj i član Sirijskog nacionalnog vijeća, od početka rata u Siriji vapi za rušenjem predsjednika Bashara al-Assada. Ruski zračni napadi u Siriji, po njegovu mišljenju, dodatno će pogoršati situaciju na terenu, Sirija će biti srušena do temelja uz nove civilne žrtve, a navodni ruski cilj - uništenje Islamske države - ionako se ne može postići bez kopnene akcije koja zasad izostaje

Jamal Assad, liječnik zaposlen u Domu zdravlja Vrapče, u Zagrebu živi već desetljećima, a od početka rata u Siriji pridružio se oporbenom savezu te često putuje u ratom razorenu domovinu, na teritorij pod kontrolom oporbe. Tvrdi da Bashar al-Assad svakodnevno trguje s Islamskom državom koju koristi u borbi protiv pobunjenika, a sada mu se u tome pridružila i Rusija.

'Napad Rusije u Siriji je manje-više očekivan, ali mi ne očekujemo da će oni ratovati protiv Islamske države. Njima nije važan IS, niti sirijska oporba - važno im je samo da na vlasti ostane režim diktatora Bashara al-Assada. Pošto-poto žele ga zadržati, pa vidite da su u prva dva napada udarili na područja gdje nema IS-a i svi mediji izvještavaju da su poginuli civili. Bombardirali su mjesto na kojem je sirijska oporba prije gotovo tri godine opkolila Al-Assadov režim i ondje su bombardirali nas, Slobodnu sirijsku vojsku. Rusija od prvog dana štiti Al-Assadov režim, ona nije posrednik mira u Siriji niti partner političke volje i rješenja', kaže za tportal Jamal Assad koji je u Siriji bio prije nepunih mjesec dana.

Upozorava da je dojam koji je predsjednik Rusije Vladimir Putin nastojao ostaviti u Ujedinjenim narodima, predstavljajući se gotovo kao mesija koji spašava međunarodni poredak, potpuno lažan.

'Ne može se IS uništiti zračnim napadima'

'Svi su skeptični prema njegovim namjerama, oprezni su jer znaju da Rusija u Siriji želi samo zadržati svoje interese u Tartusu i Lataki. Ako treba baciti atomsku bombu na jadan sirijski narod, Putin će to učiniti samo da Assada zadrži na vlasti. Ali ja vam velim, sirijski narod rekao je Assadu NE i on je izgubio svoj legitimitet. Ubija svoj narod i neće ostati na vlasti. Vidjet ćete – to je pakao i ostat će pakao, i za Rusiju, i za Iran i za one koji su protiv političke volje naroda', rekao je Assad.

Ni podrška Kine neće pomoći Putinu, smatra on. 'Kina samo diže moral. Šta će napraviti taj nosač aviona? Evo već četiri i pol godine Assadov režim s ruskom avijacijom i oružjem tuče po nama i nisu napredovali. Dapače, mi smo napredovali i Assad je ostao na 14 posto teritorija u Siriji. A cijelo vrijeme nas napada iz zraka. Što će nosač aviona, hoće li rušiti cijelu Siriju?' pita Jamal Assad.

Što je s Putinovom tezom, koju mnogi na Zapadu dijele, da je borba protiv Islamske države moguća samo s Basharom al-Assadom, dok će se njegova politička sudbina rješavati nakon toga?

'Ne može se Islamska država uništiti zračnim napadima, to je moguće jedino s kopna. Pa oni imaju 40 do 50 tisuća ratnika, gdje ćete ih stisnuti, gdje stjerati? To je velik problem. Samo ne daj bože da za par tjedana ili mjeseci stigne vijest da Rusija pregovara s IS-om, ili Saudijska Arabija i Turska s Amerikom kao glavnim pregovaračem. Sve je moguće, scenarija u Siriji sada ima na stotine', upozorava Assad.

'SAD i Rusija dijele kolač'

Rusi nastoje, po njegovu sudu, srušiti sve političke opcije u Siriji koje su mogle dovesti do rješenja, ali 'sirijska oporba nije jadna'.

'Mi imamo svoje adute, svoje oružje. To će biti pakao i to će biti kraj. Rusija nije slavila nigdje u svijetu, ni u Ukrajini, ni u Afganistanu, pa neće ni u Siriji', kaže Assad.

Žmiri li Zapad na ruske napade u nadi da će borba protiv Islamske države ipak doprinijeti zaustavljanju rata u Siriji i priljeva izbjeglica?

'Cijeli svijet žmiri od prvog dana što se tiče Sirije. Svi samo pričaju. Gospodin Obama od prvog dana kaže da će nam pomoći u rušenju Al-Assada. Kad je došlo do najvećeg pokolja od kemijskog oružja i smrti 1.300 ljudi, cijeli svijet bio je na nogama, da žele srušiti Al-Assada. Onda su se javili Rusija i Iran. Izgleda da su oni pravi igrači, ne Amerika niti Europska unija.'

Zašto se SAD, po njegovu mišljenju, nije snažnije uključio?

'A što briga Ameriku za sirijski narod... Htjela je samo potpisati nuklearni sporazum s Iranom i to je to, ništa drugo. Ona je imala svoje interese, a sad je prepustila Rusiji da podijele kolač', ocjenjuje Assad. Zar Amerika ne naoružava Sirijsku slobodnu vojsku? 'Samo riječima. Trebali su osposobiti 5.000 boraca Sirijske slobodne vojske, a osposobili su ih između 50 i 90', odgovara Assad.

'Sirija će biti srušena do kraja, a situacija može još eskalirati'

Po njemu, dovoljna će biti jedna greška u ruskom napadu, primjerice rušenje američkog aviona, pa da situacija potpuno eskalira.

'Grešaka će biti, ali u svakom slučaju, neće biti dobro. Mi se borimo svim srcem protiv agresora, a agresor nikad nije slavio ni u čijoj zemlji. Sirija će biti srušena do kraja, nažalost bit će više mrtve djece, suza, jada, siromaštva i bolesti. Putin pokazuje svoje mišiće, igra s krokodilima i tigrovima, na sirijskom narodu. Neće uspjeti', ocjenjuje Assad. 

Ako svijet želi zaustaviti val izbjeglica, mora zaustavi rat u Siriji, a 'Al-Assad više ne može biti vladar, pa sve da je cijeli svijet uz njega'. Jedino rješenje, po sudu Jamala Assada, jest prijelazna vlast zasnovana na političkoj volji.

Sirijsko nacionalno vijeće kao koalicija sirijske oporbe sa sjedištem u Istanbulu 'funkcionira bolje nego ikada'. Prije mjesec dana održan je važan sastanak na kojemu su se svi dodatno ujedinili i postali jedna ruka. I na terenu su, dodaje Jamal Assad, jako dobro napredovali.

'Prisilili smo Iran da potpiše s nama primirje. Stigli smo na 500 metara do Foue, gdje su Iranci i Šiti, zarobili smo ih najmanje 5.000 u tom gradiću. Iran je dao ultimatum da se napravi primirje, koje je već dvaput produljeno. Jako dobro stojimo na terenu, ne bojimo se, borimo se srcem za našu Siriju, slobodu i demokraciju. I to nitko ne može zaustaviti – ni Rusija, ni Iran, ni Amerika, ni Hezbolah, nitko, vjerujte mi', zaključuje Jamal Assad.