KORAK NAZAD

Putin dekriminalizirao 'pljusku u obitelji'

07.02.2017 u 22:28

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak novi zakon kojim se ublažavaju kazne za obiteljsko nasilje, a taj je korak alarmirao kampanje za ženska prava koje se boje da će to dodatno potaknuti zlostavljanje

Prema tom zakonu zlostavljanje člana obitelji u kojemu žrtva ne pretrpi ozbiljniju štetu smatra se prekršajem a ne kaznenim djelom. Oni koji podržavaju novi zakon, uključujući članove Putinove Ujedinjene Rusije, kažu da žele zaštititi pravo roditelja da discipliniraju svoju djecu i smanje mogućnost državnog upletanja u obiteljski život dodajući da će svatko tko nanese ozbiljniju tjelesnu ozljedu kazneno odgovarati.

Koautorica zakona Jelena Mizulina, čelnica parlamentarnog odbora za pitanja obitelji, žena i djece ustraje na tome da se slanjem u zatvor zbog 'pljuske' uništavaju obitelji, prenosi dpa.

No kritičari kažu da je to korak nazad kojim će 'tirani u obitelji' biti pošteđeni a žrtve će biti obeshrabrene u tomu da prijavljuju nasilje. Svake godine, u Rusiji umre oko 14.000 žena od posljedica nasilja njihovih muževa ili rođaka, navodi se u izvješću UN-a objavljenome 2010. godine.

U izjavi na svojoj internetskoj stranici Kremlj kaže da je Putin potpisao zakon nakon što su ga odobrila oba doma ruskoga parlamenta.