novi šef

Putin čestitao Raisiju pobjedu na predsjedničkim izborima u Iranu

19.06.2021 u 13:56

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je ultrakonzervativnom iranskom sucu Ibrahimu Raisiju pobjedu na predsjedničkim izborima, a u Teheranu njegovu su pobjedu priznali protukandidati, prenose u subotu agencije. Kako javlja Reuters Putin je izrazio nadu u "bolji razvitak konstruktivne bilateralne suradnje", prenosi agencija RIA citirajući predstavnika za medije ruskog veleposlanstva u Teheranu.

Ibrahim Raisi pobijedio je u prvom krugu, objavilo je izborno povjerenstvo ne navodeći postotak odziva birača. Raisi je dobio 62 posto glasova nakon prebrojanih "više od 90 posto" izbornih listića.

Ne čekajući objavu rezultata, aktualni predsjednik Hasan Rohani čestitao je "narodu na tome što je izabrao" novog predsjednika već u prvom krugu.

Prema djelomičnim rezultatima, general Mohsen Rezai, bivši zapovjednik Čuvara revolucije, ideološke vojske Islamske Republike, na drugom je mjestu s 11,5 posto glasova, prenosi agencija France presse.

Slijede ga bivši predsjednik Središnje banke Abdolnaser Hemati (8,3 posto) te zastupnik Amirhosein Ghazizadeh-Hašemi (3,4 posto).

Sva trojica su svaki na svoj način priznali Raisijevu pobjedu porukama na Instagramu, Twitteru ili izjavama za iranske medije.

U strahu od masovne apstinencije birača nakon poziva na bojkot izbora iz inozemstva, birališta su radila produljeno, pa su negdje bila otvorena i dva sata dulje kako bi se odziv bio što veći i s obzirom na pandemiju covida-19 koja je jako pogodila tu zemlju.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei ocijenio je u subotu da je "velik pobjednik" izbora zapravo "iranska nacija koja je još jednom ustala protiv propagande medija plaćenih novcem neprijatelja" Irana.

Oporbene skupine izvan Irana pozivale su na društvenim medijima na bojkot izbora pa je Hamenei prije izbora pozivao sunarodnjake na "velik" i "revolucionaran" odziv kako bi se suprotstavili „neprijateljima islama”.

Raisi (60), je aktualni čelnik iranskog pravosudnog sustava i dio je ultrakonzervativaca koji nemaju povjerenja prema Zapadu i često kritiziraju SAD kao „Velikog Sotonu”.

Neki iranski mediji smatraju ga mogućim nasljednikom 82-godišnjeg ajatolaha Hameneija.

Zapravo vrhovnu vlast u Iranu od 1979. ima vjerski vođa. Prvi takav vođa bio je Ruholah Homeini pa Ali Hamenei, no i predsjednik države ima znatan utjecaj na pitanja koja se kreću od industrijske do vanjske politike.