SVJETSKI VOĐE GOVORILI U UN-U

Putin agitira za Asada, a Obama se obrušio na Rusiju

28.09.2015 u 18:42

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u govoru pred Glavnom skupštinom UN-a kazao je da je Rusija spremna surađivati sa svima radi okončanje krize

Istaknuo je da je 'greška ne pregovarati sa sirijskom vladom. Pokušaji igre s teroristima vrlo su opasni', rekao je Putin te pozvao na stvaranje međunarodne koalicije u borbi protiv terorizma. Pozvao je na stvaranje široke koalicije protiv terorista Islamske države. 'Ovo je velika i tragična migracija ljudi. To je gruba lekcija za sve nas, uključujući i Europu', ocijenio je situaciju u Siriji i izbjegličku krizu koju je tamošnji rat izazvao Putin. Jedino rješenje, naveo je, da se obnovi državnost u Siriji. 'Rješenje je učvrstiti Asadov režim. Ne postoji alternativa', rekao je Putin. Ruski predsjednik nije propustio, iako bez da je imenovao SAD, kazati da je nakon Hladnoga rata nastao jedan centar dominacije u svijetu koji ima za cilj revidirati ulogu Ujedinjenih naroda.

Ovo je prvi put u deset godina da se Putin obratio javnosti s govornice Glavne Skupštine UN-a. S druge strane, prije Putina je govorio američki predsjednik Barack Obama koji se žestoko obrušio na ruskog kolegu kazavši da SAD ne može mirno stajati i gledati kako Rusija narušava suverenost Ukrajine. Govoreći o ratu u Siriji, kazao je da više nema povratka na staro i odbacio mogućnost opstanka Bašara al Asada na vlasti. Također je kazao da se neće libiti upotrijebiti silu protiv terorista Islamske države koje je nazvao apokaliptičnim kultom.