ŽARKO PUHOVSKI:

Pustite priče oko Glavaša; ovo je najgori scenarij

30.10.2015 u 21:27

Bionic
Reading

Trostruka paljba odjekuje danas hrvatskim političkim ringom, a strijelci su redom Zoran Milanović, Tomislav Karamarko i Branimir Glavaš. Karamarko je prvo uvjetno odbacio mogućnost postizborne suradnje s 'ekstremistima' iz HDSSB-a, potom je Glavaš predsjednika HDZ-a optužio za izdaju Tuđmana, da bi Milanović promptno poručio Karamarku da se sad pravi nevješt, a 'crnokošuljaši' posljednje četiri godine. Politički analitičar Žarko Puhovski napominje: 'pustite sve što govore, ništa od toga nema veze s onim što slijedi nakon izbora'

Puhovski, za početak, podsjeća kako je Glavaš više puta rekao da ga je Karamarko hapsio, pa s njim neće surađivati. To je, privatno, potpuno jasno i čisto, iako je drugo pitanje kako to može utjecati na HDSSB. Drugo, Karamarko je jučer govorio o tome da se crveni i crni povezuju, misleći očito na Milanovića i Glavaša, a danas mu Milanović odgovara.

'Činjenica je sljedeća: ništa od ovog nema nikakve veze s onim što će se događati nakon izbora, ako bude potrebno sklepati većinu. Sve će se to zaboraviti, to je potpuno sigurno. Posve je jasno da Karamarko nema nikakvo moralno pravo dijeliti lekcije o crnokošuljašima jer je koketirao s takvim stvarima, iako je u posljednje vrijeme to prestao činiti. S druge strane, netko tko pregovara s Glavašem, ne može Glavašu na istom polju prigovarati da su crnokošuljaši, a odbijati osuditi Glavaševu gardu', kaže Puhovski, dodajući da je Milanović eksplicitno u dva intervjua pokušao izbjeći osudu te garde.

Nadalje, 'nitko ne može biti dobra udavača ako je zaručen'. Milanović i Karamarko su prosci, slikovit je Puhovski, a mi uopće ne znamo tko će ući u Sabor. U igri je čak pet lista - Most, Živi zid, ORaH, Uspješna Hrvatska (Ivo Josipović i Radimir Čačić) te Koalicija rada i solidarnosti (Milan Bandić) - od kojih svatko praktički može dobiti nula ili pet mandata, s tim da te razlike mogu biti 'po 100 - 120 glasova, po nekoj izbornoj jedinici'.

'To se ni na koji način ne može predvidjeti; ovisi o vremenu, o tome hoće li neka bakica ili djed slomiti nogu. Dakle, ne znamo tko će ući u parlament, ali oni koji uđu morat će pregovarati ako ne žele ono što mi se čini daleko najgorom verzijom koju je Božo Petrov već spomenuo – ponavljanje izbora. Uvjeren sam da bi to bila katastrofa', upozorava Puhovski.

Petrov je, podsjećamo, govorio o ponavljanju izbora kao mogućnosti u slučaju da oni koje Most podrži nakon izbora ne ispunjavaju tražene reforme.

'Ima u Zagorju poslovica, ako vraga crtaš na zid, sa zida će ti skočiti. Kad počnete spominjati ponavljanje izbora, to ljudima uđe u uši, a to znači da još tri mjeseca imamo tehničku vladu, da smo bez sabora, to znači velike troškove, ponavljanje dosadne kampanje, barem 25 posto manje ljudi na narednim izborima i više-manje isti rezultat', navodi Puhovski.


Skuplja li predsjednik HDZ-a, kritizirajući Glavaša, političke bodove umjesto Milanovića? Puhovski podsjeća da je Karamarko prije mjesec dana rekao da HDZ osvaja dvotrećinsku većinu u parlamentu, 'što je naravno besmislica'.

'Onda se u jednom trenutku dao preplašiti raznim ispitivanjima javnog mnijenja i sada se vratio na poziciju pobjednika, dakle, da se ponaša kao pobjednik. Ponavljao je ono što je jučer rekao Milanović: neće nam trebati Glavaš. Sad se i jedan i drugi prave kao da oni pobjeđuju. A naravno ni oni, ni mi, nitko ne zna tko pobjeđuje. Ovo je više busanje o prsa, da ohrabre sami sebe i birače', napominje Puhovski, inače uvjeren da će pobijediti HDZ, ali bez dovoljno mandata za formiranje vlasti.

A da se Karamarko možda već nije dogovorio s nekim drugim oko postizborne suradnje, možda čak s IDS-om, iako je njihov predsjednik Boris Miletić još u rujnu odbacio takvu mogućnost uslijed prevelikih ideoloških razlika?

'Pustite sve to što govore. On se može dogovoriti s kim hoće. Osim dviju velikih stranaka, u Sabor ulaze Glavaš i IDS, to se zna, naravno manjinci i Čačić s jednim mjestom. Uvjeren sam da IDS ne može biti prvi saveznik HDZ-a, nego tek ako ne uspiju pregovori s SDP-om. Oni moraju prvo pregovarati s SDP-om jer će ih njihovo članstvo inače naprosto rasturiti', kazuje Puhovski.