OPET KRIVA PROCJENA

Pustili ga na vikend, a on ubio ženu

18.10.2009 u 11:53

Bionic
Reading

Zar opet kriva procjena? To se pitanje samo po sebi nameće nakon još jedne obiteljske tragedije u kojoj je osoba pod paskom psihijatara i na liječenju u psihijatrijskoj bolnici počinila okrutno ubojstvo

U subotu poslijepodne, u njihovoj obiteljskoj kući u selu Stara Subocka nedaleko od Novske Marko Špendić (57) ubio je svoju 43-godišnju ženu velikim nožem s više ubodnih rana u predjelu leđa.

Marko, koji je kronični alkoholičar i kada popije opasni nasilnik, više je puta prekršajno i kazneno prijavljivan, policija je predlagala mjeru obveznog liječenja od alkohola, a na liječenju u psihijatrijskoj bolnici u Popovači nalazi se od 21. siječnja ove godine.

Posljednjih mjeseci puštali su ga iz bolnice na slobodne vikende. Na slobodan vikend pušten je i u petak 16. listopada. Dan kasnije, u subotu 17. listopada Marko je ubio ženu i nakon toga sam sebi pokušao presuditi, ali ga je sin uz pomoć susjeda još živog skinuo s užeta.

Jedan od susjeda Špendićevih sljedećim je riječima prokomentirao cijeli slučaj: 'Poznavao sam navedeni bračni par i često puta bio svjedokom njihovih razmirica. Marko je zadnjih nekoliko godina bio na liječenju u bolnici Popovača. Posljednjih mjeseci dolazio je kući vikendima. Zar je to bila dobra procjena psihijatara da je on neškodljiv za sebe i svoju okolinu? Sumnjam. Borke više nema, a na psihijatrima je da snose djelomični teret savjesti za sve što se dogodilo.'

Slična, kriva procjena u istoj je psihijatrijskoj ustanovi donesena i prije četiri godine u slučaju trostrukog ubojice iz Petrinje Vlastimira Kihalića.