IVO JOSIPOVIĆ

'Puštanje Šešelja poraz je suda i međunarodnog prava'

14.11.2014 u 19:48

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović gostovao je u večerašnjoj HTV-ovoj emisiji 'Javna stvar', u kojoj je dao svoje odgovore na pitanja zašto Hrvatska ima najlošije gospodarske prognoze Europske komisije, hoćemo li se baviti reformama ili ustavnim promjenama, kako izaći iz zbrke izbornog zakonodavstva, što je posebni pijetet Vukovaru, te što misli o puštanju Vojislava Šešelja

'Očito nismo u dobrom gospodarskom trenutku. Naš je deficit u okvirima EU-a, ali nas ne smije tješiti. Naše gospodarstvo očito nije dosegnulo potreban nivo', kazao je Josipović.

'Moramo prelomiti stvar provođenjem ozbiljnih reformi', dodao je Josipović.

Na pitanje voditelja ima li u Hrvatskoj gladnih, Josipović je odgovorio da sasvim sigurno ima.

'Svaki dan dobijem mail s porukom 'Gladan sam'', kazao je Josipović.

Tko je kriv što ne živimo u socijalno pravednoj državi?

'Glavni krivci su vlade, uključujući i aktualnu', izjavio je Josipović.

Josipović smatra kako u Hrvatskoj treba prije svega reformirati gospodarstvo; provesti reformu uprave, pravosuđa i lokalne samouprave.

Što se tiče promjene Ustava, ideje za koju se Josipović zalaže, istaknuo je kako bi volio dobiti većinu u Saboru po tom pitanju, ali također naglašava kako ne vidi ništa loše ni u referendumu.

'Referendum je važan institut i ne treba ga podcjenjivati. Nemam ništa protiv toga da se održe tri ili četiri referenduma odjednom. Demokracija košta; ako je želite, morate platiti', dodao je predsjednik.

Na pitanje o tome kada će se održati predsjednički izbori, rekao je da treba pitati Vladu, jer je odluka na Vladi.

Osvrnuo se i na puštanje Vojislava Šešelja

'Činjenica da je nakon toliko godina pušten bez presude poražavajuća je za sud i međunarodno pravo. Njegov politički angažman koji je započeo čim je sletio u Srbiju razlog je da ga se vrati u zatvor. Po tom pitanju očekujem inicijativu i s naše strane', kazao je Josipović i dodao kako u utorak ide u Vukovar.

Govoreći o prosvjedu branitelja, naglasio je važnost dijaloga, a o obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru rekao je da nije legitimno izjednačiti Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i branitelje te da se susreo s braniteljima Vukovara koji misle sasvim drugačije od Stožera.

'Idem u Vukovar. Ne znam ide li i premijer Zoran Milanović, imamo odvojene protokole', dodao je.