ANTIPUTINIZAM U HRAMU

Pussy Riot ne puštaju iz zatvora zbog svetogrđa

15.03.2012 u 13:35

Bionic
Reading

Članice ruske punk grupe Pussy Riot nalaze se u zatvoru već skoro mjesec dana, a sud je odbio žalbe odvjetnika da ih se pusti u kućni pritvor ili na slobodu uz kauciju i zabranu izlaska iz zemlje

Marija Aljehina i Nadježda Tolokonnikova dvije su od pet djevojaka koje su 21. veljače upale u Hram Krista

Spasitelja u središtu Moskve i tamo pod maskama izvele blasfemični performans uz pjesmu-molitvu 'Bogorodice, otjeraj Putina'. Čini se da je riječ o djelomičnom prepjevu poznate molitve 'Bogorodice djevo, raduj se'. Kako bi si osigurale medijsku pažnju, Pussy Riot su pozvale i snimatelje koji se mogu vidjeti na snimci incidenta. Tako su dobile još jedan promotivni spot, no ovog puta mogle bi dobiti i dulji rok u zatvoru.

Ostale članice grupe nisu pozvane na kaznenu odgovornost, a Aljehina i Tolokonnikova niječu umiješanost u djelo koje se kazneno tretira kao huliganstvo i za koje je predviđena kazna do sedam godina zatvora. Žale se da je u ćelijama toliko hladno da moraju spavati u odjeći, a imaju prigovora i na ponašanje zatvorskog osoblja.

Ne bi li smekšala sud, obrana je u sudnicu dovela dječaka i djevojčicu predškolske dobi – djecu uhićenih pankerica. Grupa Pussy Riot posljednjih je mjeseci ušla u žižu interesa i privukla pažnju cijelog svijeta zbog sudjelovanja u valu proturežimskih prosvjeda i manifestacija pobune koje su se događale između parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Hapšenje je izazvalo dosta velik odjek u ruskoj javnosti, a u određenoj mjeri podijelilo je i samu Rusku pravoslavnu crkvu. Profesor na Moskovskoj duhovnoj akademiji, protođakon Andrej Kurajev pozvao putem svog bloga vlasti da budu blage prema djevojkama u tjednu Maslenice, koja, kako podsjeća Kurajev, 'sama po sebi podrazumijeva svojevrsno kršenje normi'. Na spokojnost i blagost prema 'duhovno slabima' koji su izvršili huliganski postupak pozvao je i Tihon, mitropolit novosibirski i berdski.

Zatim je sasvim drukčije i bez kršćanske pomirljivosti reagirao protojerej Vsevolod Čaplin, glavar sinodskog odjela Moskovskog patrijarhata koji je poručio da Crkva ne namjerava popuštati 'pritiscima agresivne grupe koja sada pokušava igrati na suosjećanje'. Protođakon Kurajev usput je upozoren da pripazi na svoje javne istupe.

RPC tvrdi da si ovakvo oskvrnuće nisu dozvoljavali ni boljševici. Inače, Hram Krista Spasitelja, u kojem se incident dogodio (najveći pravoslavni hram na svijetu), obnovljen je 90-ih godina prošlog stoljeća nakon što ga je 1931. Staljin sravnio sa zemljom i na njegovom mjestu izgradio bazen.

'Svetogrdni' performans Pussy Riotsa