ZBOGOM, ORUŽJE

Puške i pištolji istaljeni u – ventile i fazone

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 19.10.2012 19:33
  • Objavljeno 19.10.2012 u 14:14
Uništavanje oružja u Varaždinu (12)

Uništavanje oružja u Varaždinu (12)

Izvor: Cropix / Autor: Dusko Jaramaz

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Programa ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, u Varaždinu je priređeno javno uništavanje lakog oružja tijekom kojeg je 1.566 komada pištolja, pušaka i drugog lakog oružja završilo u ventilima i fazonima Metalske industrije Varaždin (MIV)
Dusko Jaramaz

Dusko Jaramaz

Izvor: Cropix / Autor: Dusko Jaramaz

'UNDP obično sudjeluje u razvoju i gradnji, no sada se veselim uništavanju. Problem nezakonitog držanja oružja nije izražena samo u Hrvatskoj, nego i svijetu. Nitko sa sigurnošću ne zna koliko ima malog i lakog oružja, no procjene govore da jedan komad otpada na svakog osmog stanovnika. Godišnje od tog oružja strada pola milijuna ljudi, od čega 300 tisuća u ratovima, a ostali gube živote u vrijeme mira. Stoga UN ne preporuča skladištenje, već uništavanje oružja jer svaki uništeni komad znači - jedan život spašen', naglasila je Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj prigodom javnog uništavanja oružja u MIV-u.

Uništavanje oružja, kojim je bilježeno dvadeset godina članstva RH u UN, provedeno je u sklopu regionalnog programa EU-a 'Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana'. Za ovaj projekt ukupno je izdvojeno 1,6 milijun eura, od čega je u Hrvatskoj utrošeno 400.000 eura. Zahvaljujući tome tijekom pet godina u dvadeset je navrata uništeno više tisuća komada oružja, 81 milijun komada streljiva i tone eksplozivnih naprava, dok je u Zagrebu uređeno centralno skladište MURAT u kojem će skladištiti višak oružja.

'Cilj programa 'Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana' nije bilo samo uništavanje nezakonitog oružja, već i podizanje svijesti građana o opasnostima posjedovanja nezakonitog oružja te poticanje dobrovoljne predaje oružja policiji. Ovim programom, koji spada u najučinkovitije takve vrste koje je podupirao UN, Hrvatska pokazuje da dosljedno ispunjava nacionalne i europske norme', naglasio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković te dodao da policija nastavlja rad na sigurnosti građana preventivnom akcijom Manje oružja, manje tragedija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi