SABOR POTVRDIO REBALANS

Pusić: 'Vladina odluka nije povezana sa Zemljom'

30.08.2010 u 13:02

Bionic
Reading

Nakon prošlotjedne maratonske sjednice Sabora o rebalansu proračuna, zastupnici su danas i izglasali novi rebalans. Za njega je glasao 81 zastupnik, a 60 ih je, oporbenih, bilo protiv

Vlada je prihvatila tri 'tehnička' amandmana HDZ-a, o kojima se, prema poslovniku Sabora, nije glasalo.

Zastupnici su odbili amandman IDS-ovca Borisa Miletića koji je zatražio 20 milijuna za izgradnju nove škole u Velom Vrhu kod Pule. Naime, škole je izgorjela u požaru 2008. godine, a IDS-ovac je zatražio dodatan novac za njezinu izgradnju. Iako Vlada taj amandman nije prihvatila, ministar financija Ivan Šuker obećao je da će vladajući do kraja godine pokušati naći novac.

Zeleno svjetlo nije dobio ni HDSSB-ov amandman kojim je zatraženo nešto manje od 578 milijuna kuna za subvencije poljoprivrednicima, jer kako je pojasnio Boro Grubišić, zbog nastalih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji upitna jesenska sjetva.

'U rebalansu proračuna već je osigurano 616 milijuna kuna za subvencije poljoprivrednicima', pojasnio je Šuker, odbijajući amandman.

Prihodi bi prema rebalansu trebali iznositi 108,3 milijarde kuna, a rashodi na razini 122,3 milijarde kuna, pri čemu se najveći pad prihoda očekuje kod poreznih prihoda i doprinosa.

Deficit bi se trebao povećati za 5,4 milijarde kuna, na 14 milijardi kuna, odnosno na 4,2 posto BDP-a.

Zastupnici sa 83 glasa za i 59 protiv donijeli odluku da će proračunski rashodi 2011. i 2012. biti na razini ovogodišnjeg rebalansiranog proračuna.

SDP ovakav zaključaj nije podržao, jer je 'nepotreban i politički nelogičan'.

'Ovo je kao da zaključite da će u sljedećem kolovozu ti i ti dani biti lijepi i sunčani. Oni će biti kakvi budu. Bit će jutro, bit će podne i bit će večer. Bit će svjetlo i bit će mrak. Ovo je presedan u saborskoj praksi. Politička volja i hrabrost se pokazuju u ovakvim situacijama, a vi ste to propustili učiniti. Obećati nešto za 2011. i 2012. neozbiljno je', poručio je vladajućima SDP-ov šef Zoran Milanović

U HNS-u ovakav zaključak vide kao zaključak da se u 2011. i 2012. nećemo pomaknuti s mjesta. 'U tim projekcijama nije predviđeno ni četiri milijarde kuna, s koliko ćemo sudjelovati u proračunu Europske unije. Ovaj zaključak nije povezan s planetom Zemljom, odnosno s hrvatskom realnošću', rekla je HNS-ovka Vesna Pusić

Protiv zaključka pobunio se i IDS. 'Ne može ova Vlada budućim generacijama i onima koji će biti na vlasti, a to neće biti HDZ, određivati proračunske veličine. To nije korektno', pojadao se IDS-ovac Damir Kajin

Pobuna oporbe nije pokolebala premijerku Jadranku Kosor. 'Tijekom rasprave o rebalansu nismo čuli nijedan konkretan prijedlog gdje intervenirati na rashodovnoj strani i ovim zaključkom pokazuje se odlučnost i hrabrost. Glasanjem za ovu odluku reći ćete jeste li za odlučne korake ili stajanje u mjestu', rekla je Kosor, najavivši uskoro donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti.