SVJETSKI MEDIJI

Pusić nema šanse za čelo UN-a, ali bolje da nova Vlada ne povlači kandidaturu

03.02.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Svjetski mediji su se raspisali o izboru novog glavnog tajnika ili tajnice UN-a te raznim kontroverzama koje prate brojne kandidature. Najvećim favoritkinjama smatraju se dvije političarke iz Bugarske, ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova i potpredsjednica Europske komisije Kristalina Georgijeva, a svi zaključuju kako bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nema realnih šansi za tu važnu poziciju

Austrijski konzervativni dnevnik Die Presse konstatira kako se ‘zahuktala utrka za nasljednika Ban Ki-moona, da ovaj put za glavnog tajnika UN-a treba biti izabrana osoba iz istočne Europe’ te da se ‘iza kulisa vodi vatrena borba’. Prema nepisanom principu rotacija, sljedeći glavni tajnik ili tajnica UN-a trebali bi doći iz istočne Europe, što znači da veliku ulogu u tome tko će doći na čelo UN-a igra i Rusija, bez čije će se podrške teško moći zauzeti poziciju na kojoj je još do kraja godine Ban Ki-moon. Die Presse citira anonimnog diplomata UN-a koji kaže da će ovaj put ‘odluka pasti ponajviše u dogovoru Washingtona i Moskve’, a onda slijedi kratka analiza nekih od već postojećih kandidata.

Za bivšeg slovenskog predsjednika Danila Türka navodi se da mu je minus to što dolazi iz zemlje koja je članica NATO-a dok se za bivšu hrvatsku ministricu vanjskih poslova ističe da joj je prednost to što je žena, s obzirom da su na čelu UN-a dosad bili isključivo muškarci, ali se dodaje ‘kako se smatra da nema nikakvih šansi’. Najzanimljivije ‘bojno polje oko nominacije je trenutno u Bugarskoj’, u kojoj se za poziciju glavne tajnice UN-a žele natjecati ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova i potpredsjednica Europske komisije Kristalina Georgijeva. Bokova navodno ima i podršku Rusije, no ‘njezin je peh to što ju je podržavala prošla lijeva vlada’ dok se novi premijer Bojko Borisov nije odlučio hoće li podržati Bokovu ili sebi politički bližu Georgijevu, koja ima i podjednako velik međunarodni profil, a čini se i podršku Ban Ki-moona. Naime, glavni tajnik UN-a je pozvao Georgijevu da sudjeluje u gremiju UN-a koji se bavi financijama za humanitarnu pomoć, što se tumači kao neizravna potpora.

Čini se kako bi do prije samo nekoliko tjedana kao najveća favoritkinja tretirana Irina Bokova mogla iz utrke ispasti na sličan način kao i Vesna Pusić, za koju i The Economistpiše da nema šanse za poziciju glavne tajnice UN-a. ‘Odlazeća ministrica vanjskih poslova Hrvatske je dugo željela to mjesto, ali su male šanse da će je nominirati nova Vlada.’ Financial Times također predviđa da su Bokova i Georgijeva najizglednije kandidatkinje, a kao druge opcije iz istočne Europe navodi Türka i bivšeg srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića te Pusić uopće ne spominje u tekstu posvećenom toj temi

Promjena na čelu vlade je zakomplicirala i kandidaturu bivše novozelandske premijerke Helen Clark, koja je također htjela postati prva žena na čelu UN-a, a imala je i čvrstu podršku Tonyja Abbotta, do prije nekoliko mjeseci premijera Australije. No Abbott je smijenjen u unutarstranačkom udaru, a novi premijer Malcolm Turnbull je preko ministrice vanjskih poslova Julije Bishop signalizirao kako Australija sada razmišlja o tome da podrži kandidaturu Kevina Rudda, još jednog bivšeg australskog premijera. Time bi pozicija Helen Clark bila značajno oslabljena.

Kandidaturu Vesne Pusić najdetaljnije je analizirao portal PassBlue, medijski projekt njujorškog sveučilišta CUNY specijaliziran za praćenje UN-a: ‘Pusić (koja ima 62 godine) je jedna od troje kandidata čije je ime zasad formalno predloženo u utrci za najvišu poziciju u UN-u. Druga dvojica su Srđan Kerim (67), bivši makedonski ministar vanjskih poslova i diplomat u UN-u, koji govori devet jezika, i Igor Lukšić (39), aktualni potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore. Obojica imaju male šanse biti izabrani za glavnog tajnika UN-a.’

Ističe se da je kandidatura Vesne Pusić - ‘liberalne i progresivne političarke koja se zalaže za prava homoseksualaca, feministkinja je i ljudskopravaški orijentirana’ - poslana u posljednji trenutak mandata prethodne hrvatske Vlade te da je nejasno hoće li ona imati podršku nove vladajuće koalicije, koja je konzervativna i predvođena HDZ-om. PassBlue navodi da je spominjanje Vesne Pusić ‘izazvalo tek relativno uzbuđenje u UN-u’ te da nije baš poznata u toj organizaciji. Također, Pusić vjerojatno neće podržati Rusija zbog njezinih ‘progej stavova’.

Ipak, neimenovani diplomat iz UN-a je poručio da ‘nova hrvatska Vlada, ako je pametna, ne bi trebala formalno povući kandidaturu Vesne Pusić’ jer bi to bila neugodnija situacija za Hrvatsku nego da bivša ministrica vanjskih poslova jednostavno ne bude izabrana.