TJEDAN PUTOVANJA

Pusić nakon kritika živnula s diplomatskim aktivnostima

28.08.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Prije 15-ak dana, kada je u Bruxellesu sazvan izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a zbog krize u Ukrajini, naša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić bila je na odmoru. Na taj sastanak nije poslala ni zamjenika, no zato će u sljedećih tjedan dana pokušati nadoknaditi izgubljeno i baviti se zapadnim Balkanom, Ukrajinom, Rusijom, Irakom i Sirijom...

Ministrica Vesna Pusić i njezino vođenje vanjske politike u javnosti su posljednjih tjedana propitivani zbog izostanka stava hrvatske diplomacije oko važnih događaja u svijetu, posebno u Ukrajini i Bliskom istoku. Niz kritika uslijedio je nakon što se nije pojavila u Bruxellesu na razgovoru o stanju u Ukrajini.

Bivši ministar u vladi Ivice Račana i bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević rekao je tada da je Ministarstvo naprosto neozbiljno: 'Ukrajinska kriza je jedno od najvećih ratnih žarišta i posljedice tamošnjih zbivanja mogu biti dalekosežne za cijelu Europsku uniju. Izostanak sa sastanka pokazatelj je stanovite dezorijentacije vanjske politike u Hrvatskoj.'

Objašnjenja iz Ministarstva vanjskih poslova nije bilo. Dva tjedna kasnije, doduše, Vesna Pusić najavljuje gust raspored vanjsko-političkih aktivnosti.

Sudjelovat će na Konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu, koja počinje danas, a hrvatsko izaslanstvo vodit će premijer Zoran Milanović. Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju ističe da je 'proces europskih integracija ključan za stabilnost regije, ali i interes Hrvatske, i cijelog EU-a'.

Dug za konferenciju o Ukrajini 'odradit' će na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich) u Milanu od 29. do 30. kolovoza. 'Teme razgovora ministara i visoke povjerenice Ashton bit će aktualna događanja u istočnom i južnom susjedstvu: bliskoistočni mirovni proces, situacija u Iraku, Siriji i Libiji te Ukrajini i odnosi s Rusijom', navodi se u priopćenju.

U ponedjeljak Pusić leti za Kišinjev u kojem će sudjelovati na neformalnom ministarskom sastanku Skupine prijatelja Moldove, a predviđeni su i sastanci s moldovskim dužnosnicima.

Sljedećeg dana planirano je sudjelovanje ministrice Pusić na Bledskom strateškom forumu 2014 u Sloveniji. Tema ovogodišnjeg foruma je budućnost regionalne suradnje na zapadnom Balkanu, cybersigurnost kao globalni izazov, demografske promjene kao prijetnja ili prilika, novi identitet i uloga srednje Europe te nova filozofija upravljanja.

Odmah nakon Bleda, od 4. do 5. rujna, u Walesu se održava NATO-ov summit na kojemu će uz Pusić sudjelovati predsjednik Republike Ivo Josipović te ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić.

Krcat radni tjedan ministrice vanjskih poslova mogao bi ušutkati neke kritičare koji kažu da je hrvatska vanjska politika isključivo usredotočena na (neuspješno) privlačenje investitora. No trebat će puno više od sudjelovanja na skupovima da ih razuvjeri od dojma da Hrvatska u europskoj, a pogotovo svjetskoj politici, nema pravog utjecaja na odluke.