UKRAJINSKA KRIZA

Pusić: Hrvatska ne prodaje svoj udio u Ini!

05.03.2014 u 15:48

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u srijedu kako ukrajinska kriza ne bi trebala negativno utjecati na hrvatske energetske interese

Na pitanje može li se situacija u Ukrajini odraziti na Hrvatsku u pogledu prodaje Ine s obzirom i na glasine da SAD ne gleda blagonaklono na ulazak ruskog kapitala u Inu, podsjetila je da Hrvatska ne prodaje svoj udjel u Ini, a s MOL-om pregovara u dobroj vjeri, nadajući se dogovoru.

Što se tiče prisutnosti Gazproma u Hrvatskoj, smatra da kriza u Ukrajini na to ne utječe, s obzirom na stav EU-a da je plinovod Južni tok posebni projekt, što je konstatirano i na vijeću ministara gospodarstva.

Dodatno važnim ona smatra i jedno od glavnih načela europske energetske politike, a to je diverzifikacija energetskih izvora, dobavljača i pravaca.

Ocjenjujući aktualno stanje u Ukrajini, rekla je kako se nada da se ono, nakon dosta hladnoratovske retorike, smiruje.

Podsjeća da je u ponedjeljak održan sastanak ministara vanjskih poslova EU-a te da je tada situacija je bila prilično neizvjesna.

'Na sreću, čini se da se od tada do danas situacija donekle smiruje', ocjenjuje ona.

Sutra će se, kako je rekla, sastati premijeri zemalja EU-a, ali očekuje da će se, s obzirom na smirivanje, vjerojatno ostati na onome što su odlučili ministri vanjskih poslova.

Upitana pokazuje li situacija u Ukrajini da Europa i Amerika ne mogu utjecati na Rusiju, odgovorila je kako je tu riječ o puno kompliciranijoj geopolitici te da stvari treba promatrati u kontekstu geopolitičkog smirivanja istočne Europe i susjednih zemalja Rusije, što će trajati još neko vrijeme.

U Ukrajini je prema njezinoj ocjeni vrlo važno što su nove vlasti uspjele vratiti odlučivanje u institucije i što se ponašaju krajnje suzdržano.