'GRADOVI NE MOGU SPASITI ŠKVEROVE'

Pusić: datum ulaska RH u EU - političko pitanje

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 26.10.2010 20:41
  • Objavljeno 26.10.2010 u 20:35
VESNA PUSIĆ HNS

VESNA PUSIĆ HNS

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Predsjednica kluba zastupnika Hrvatske narodne stranke (HNS) u Hrvatskom saboru Vesna Pusić danas je na konferenciji za novinstvo te stranke u Rijeci na novinarski upit o utvrđenju datuma ulaska Hrvatske u EU odgovorila da je taj datum sada političko pitanje

Europska komisija (EK) i zemlje članice EU-a ne govore o tome datumu jer su pogriješili utvrdivši datum ulaska Rumunjske i Bugarske, rekla je.

Hrvatska prije ulaska još mora izabrati državno sudbeno vijeće (DSV) po novom zakonu do 20. siječnja 2011., kazala je, ocijenivši da je taj zakon, po kojem DSV više ne imenuje politika, nego struka tajnim glasovanjem, najveći dobitak izvučen iz pristupnih pregovora.

Nadalje, Hrvatska mora dovršiti preustroj brodogradilišta te osposobiti dostatan broj stručnih ljudi za suradnju s fondovima EU-a. Ti poslovi i zatvaranje pregovora mogu se obaviti do proljeća sljedeće godine, a onda je na redu politički posao za koji ne treba očekivati da se nešto dogodi samo od sebe, nego da treba djelovati aktivno, ustvrdila je Pusić

Na upit o položaju hrvatske brodogradnje u pregovorima s EU-om kazala je da planove preustroja brodogradilišta sada ocjenjuje EK te da su trebali biti predani još 2006. EK je zaustavio sve narudžbe za gradnju novih brodova u brodogradilištima dok ne ocijeni te planove, rekla je i dodala da se, po njezinim informacijama, odgovor očekuje za nekoliko tjedana. Čim prihvate planove, ukinut će se zabrana novih narudžaba, dodala je.

Državne potpore i jamstva za brodogradnju moraju biti u skladu sa zakonom i preuzetim okvirima iz europskih direktiva da se novac poreznih obveznika ne može upotrijebiti u te namjene te tako stvarati nelojalnu konkurenciju drugim brodogradilištima državnim novcem. Država je u tom smislu i grad i županija, rekla je odgovarajući na upit o mogućnosti da Rijeka odobri jamstva '3. maju'.

Govoreći o najavljenoj saborskoj raspravi o povjerenju vladi, Pusić je ocijenila da je rasprava potrebna jer svi samo gledaju postoji li još saborska, a nitko više i ne očekuje da vlada predstavi gospodarske planove. Oporba nigdje ne može srušiti vladu, nego ju može srušiti samo parlamentarna većina, dodala je.

Vesna Pusić je u Rijeci prvi put predstavila svoj pregled svih praktičnih promjena nakon ulaska Hrvatske u EU. Među ostalim, govorila je o novom načinu imenovanja DSV-a, novim porezima, uvođenju strožih mjera za čistoću vode i zraka. O tome će govoriti i u ostalim hrvatskim krajevima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!