bivša ministrica

Pusić: 'Bilo bi strašno opasno za Europu da Francuska izabere Le Pen, zvali su je Madamme Putin'

10.04.2022 u 19:49

Bionic
Reading

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić gostovala je u Dnevniku N1 televizije te je govorila o izborima u Francuskoj, ali i kako je rat u Ukrajini utjecao na njih

Za početak je rekla kako se Marine Le Pen po anketama Emmanuelu Macronu približila na pet postotnih poena, ali i da je činjenica da su svi drugi kandidati, osim Macrona, puno dulje vodili kampanju.

“On je bio uključen i u diplomaciju u pokušaju sprječavanja rata. On je jedan od rijetkih svjetskih lidera s kojim je Putin pristao razgovarati. Nije uspio, ali iskreno rečeno spriječiti rat nako što je Putin nagomilao 150.000 svojih vojnika na ukrajinske granice je bilo iluzorno, a i mislim da čak i u najgorim situacijama neki kanal komunikacije mora postojati. Kao što znamo svaki, i najgori rat, završava diplomacijom i mora postajati netko tko će biti u stanju razgovarati i Macron se pokazao da je ta osoba", rekal je Pusić za N1.

  • +12
Predizborni skup Emmanuela Macrona Izvor: Profimedia / Autor: ELIOT BLONDET-POOL / Sipa Press / Profimedia

Ističe i kako je Le Pen oduvijek bila jaka ekstremna desnica, ali da ju nekoliko stvari drži na političkom životu.

“Ona je ekstremna desnica, ona je financirana od Putina, u Europskom parlamentu su je čak zvali Madamme Putin, međutim sada se od toga distancirala. Na francuskoj političkoj sceni se pojavio i Eric Zemmour koji je zaista redikulozna desnica i čini se da joj je to pomoglo, malo se približila na sredinu, malo je ublažila desničarsku retoriku”, veli.

Objasnila je i zašto bi bilo loše da Francuska odabere Le Pen:

“Francuska koja bi izabrala desničarku poput Le Pen, financiranu, dokazano od Putina, njezina stranka i danas otplaćuje formalni kredit koji su dobili od Putina, odnosno od Rusije, bilo strašno opasno za Europu. Jer, objektivno govoreći, s odlaskom Velike Britanije, Njemačka i Francuska su jako važne za EU i daju ton. Macron je izrazito proeuropski orijentiran. Čak je i snažnije proeuropski orijentiran od Markel. Le Pen je nešto sasvim drugo, ona je puno orbanističnija, sličnija tom ksenofobičnom modelu”.