SA SABORSKE GOVORNICE

Pupovac žestoko po Vladi: Tko vam je dao ovlasti da se svađate sa Srbijom?

25.09.2015 u 12:29

Bionic
Reading

Nakon što je to jučer spomenuo u izjavi za tportal, potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik te stranke Milorad Pupovac danas je i za saborskom govornicom ustvrdio da Vladine mjere prema Srbiji krše sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom iz 1996. godine

'Odluka Ustavnog suda od jučer i mjere Vlade u pogledu izbjegličke krize jesu kršenje naših temeljnih zakona. Mjere Vlade oko izbjegličke krize prema Republici Srbiji krše najmanje dva članka Zakona o sporazumu o normalizaciji odnosa između RH i Savezne Republike Jugoslavije tadašnje usvojene, potpisane 23. 8. 1996. godine', kazao je za saborskom govornicom SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac.

Podsjetio je da u sporazumu piše da će 'ugovorne stranke nastaviti suradnju u normalizaciji cestovnog, željezničkog, zračnog i riječnog prometa na temelju načela uzajamnosti i dobrosusjedstva' te da će se 'na ulazak, kretanje i boravak državljana i vozila jedne ugovorne stranke na području druge ugovorne stranke primijeniti unutrašnji propisi koji važe za boravak i kretanje stranaca bez diskriminacije.'

'Imamo povratak na razdoblje prije potpisivanja tog sporazuma, naši građani i građani Republike Srbije moraju putovati kroz Mađarsku ili eventualno BiH, s posljedicama koje su diskriminatorske. Tko je dao ovlasti Vladi da krši ovaj zakon i tko je dao ovlasti da bude iznad Hrvatskog sabora?' rekao je Pupovac.

Uostalom, koja je to pamet da se međunarodni problem izbjeglica pretvara u međudržavni problem? Koja je to pamet da se problem sirijskih izbjeglica, afganistanskih i slično pretvara u nacionalističke ispade u odnosima između Hrvatske i Srbije? Da se u Hrvatskoj širi nacionalistička atmosfera protiv Srba i da mi svoj mandat završavamo još jedanput u jednoj takvoj atmosferi. Koji je to interes?' upitao je Pupovac.

Sabor mora poslati jasnu poruku, dodaje Pupovac. 'Ovaj Sabor na kraju svojega zasjedanja, kao predstavničko tijelo naroda, onima koji umanjuju i krše njegove ovlasti, koji umanjuju i krše njegove zakone i odluke koje je donio, pošalje jasnu poruku, a to je da to ne može ići, da pošalje jasnu poruku da blokada na granici mora prestati danas sa završetkom našeg zasjedanja i da pošalje jasnu poruku Ustavnome sudu za koji znamo kako je izabran zahvaljujući našoj sramoti, da pošalje jasnu poruku da tako više ne može. Jer ako tako nastavi sutra će izbore proglasiti nevažećim kao što je i proglasio zakone koje smo ovdje donosili', zaključio je Pupovac.