OD USTAVNOG SUDA

Pupovac traži poništenje odluke vukovarskog vijeća

06.11.2013 u 11:09

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac najavio je da će srpska zajednica zatražiti ocjenu ustavnosti odluke Gradskog vijeća Vukovara o suspenziji dvojezičnosti, za koju očekuje da će je poništiti ili Ustavni sud ili Vlada Hrvatske

Pupovac je naglasio da je ta odluka u suprotnosti s Ustavnim zakonom o nacionalnim manjinama i samim Ustavom i da kao takvu treba poništiti. 'Vjerujem da ćemo imati podršku premijera Zorana Milanovića u vezi s otklanjanjem ovih opasnih promjena, kao i da će on podržati povratak ćirilice u statut grada Vukovara', izjavio je Pupovac za Večernje novosti.

Komentirajući izjavu ministra branitelja Hrvatske Predraga Matića, koji je javno slavio 'progon ćirilice' iz Vukovara, Pupovac je rekao da bi on trebao znati da su predviđene dvojezične ploče i ne bi smio biti 'talac prošlosti'. 'Kada bi se svatko od nas oslanjao na osobno iskustvo i vlastiti grč u stomaku, kada se prisjeti stradanja, bili bismo trajni zarobljenici tih događaja od prije 20 i više godina i odluke ne bismo donosili glavom, nego stomakom', ocijenio je Pupovac.

Pupovac očekuje da Beograd aktivno nastavi sudjelovati u poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj. 'Srbija ovoga trenutka vodi značajne bitke u početku pregovora s EU-om i ekonomske revitalizacije. Razumijemo je i podržavamo. Položaj Srba u Hrvatskoj i budućnost srpske zajednice na Kosovu također su mjesta gdje politika Srbije treba dobiti pozitivne potvrde', zaključio je Pupovac.