ZA ZAJEDNIČKU KOMEMORACIJU

Pupovac pokreće novu akciju zbog pozdrava 'Za dom spremni'

06.04.2017 u 11:36

Bionic
Reading

Član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Milorad Pupovac (SDSS), ponukan time što nadležna tijela nisu poduzela 'nužne radnje' za uklanjanje ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni', zatražio je u četvrtak od Odbora da na hitnu sjednicu pozove ministra uprave Ivana Kovačića.

'Također, predlažem da Odbor obveže hrvatsku Vladu da uklanjanjem sporne ploče omogući dostojanstveno komemoriranje i da se ovogodišnja komemoracija žrtvama logora održi zajedno s narodima žrtava i hrvatskim antifašistima', navodi Pupovac u dopisu Odboru.

 Pritom ga podsjeća da je 14. prosinca 2016. konsenzualno prihvatio Zaključak kojim je od nadležnih tijela vlasti zatražio uklanjanje ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu sa spornim ustaškim pozdravom 'Za dom spremni'.

 Ploča je, napominje, postavljena na zgradu dječjeg vrtića, na mjestu na kojem je bila zgrada u kojoj je u razdoblju 1941.-1945. bila smještena komanda jasenovačkog koncentracijskog logora smrti.

 SDSS-ov zastupnik navodi i da je ustaški pozdrav 'Za dom spremni' bio službeni pozdrav NDH, te da je u jasenovačkom logoru, 'prema dosadašnjim podacima o poimeničnom registru žrtava usmrćeno 83.145 osoba, od toga 20.101 dijete'.