ĆIRILICA, MAMIĆ, TOMAŠIĆ, BOGOSLOVI…

Pupovac: Desnica jedino zna obnavljati etničke mržnje i predrasude

18.03.2013 u 17:17

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je za Novi list kako se 'desne političke snage mobiliziraju na pitanjima od ćirilice, izjava Zdravka Mamića, Ruže Tomašić, pa do slučaja s pravoslavnim bogoslovima'. 'Nastoji se obnoviti desna politika kakva je postojala 90-ih godina i kakva se obnavljala u vrijeme vlade Ivice Račana, a koju su prekinuli Ivo Sanader i Jadranka Kosor i njihove vlade', ocijenio je Pupovac

Po njegovu mišljenju 'ta politika koristi ekonomske i socijalne teškoće države i Vlade, a obnavlja se na narušavanju međuetničkih odnosa, ustavnog i zakonskog poretka'

'Očito se ide na destabilizaciju političkih prilika i ustavnih političkih vrijednosti. Desne snage nemaju drugog programa, političkih ideja, ne nalaze drugi način za kritiku Vlade i suočavanje s ekonomskom krizom u društvu, nego obnavljaju historijske atavizme i protueuropske vrijednosti', rekao je Pupovac Novom listu

'Nemojmo se zavaravati: te izjave su iz kruga nacističkih i fašističkih poruka i Hrvatska mora smoći snage da se od toga obrani', istaknuo je Pupovac i pozvao 'hrvatske slobodarske snage koje se moraju razbuditi, jer ovakva desna politika ugrožava dosegnutu razinu slobode i demokracije u Hrvatskoj i prijeti njihovim ograničavanjem'.

Smatra i kako 'desne stranke i desna politička scena u Hrvatskoj pati od kroničnog nedostatka inventivnosti i komunikacije sa strankama demokratske provenijencije u Europi'.

'Jedino su u stanju obnavljati historijske atavizme i etničke mržnje i predrasude, a nisu u stanju stvoriti program ekonomske emancipacije zemlje, rasta, socijalnih prava i solidarnosti. Nisu u stanju raditi na jačanju pravne države, nego suprotno, na poništavanju ustavnosti i zakonitosti i ustanovljavanju prava krvi i tla', rekao je Pupovac.


Upozorio je i na moguće međunarodne posljedice po Hrvatsku te podsjetio kako je upravo HDZ kroz osam-devet godina pridonosio 'europskom licu Hrvatske' i unapređenju međuetničkih odnosa.

'Ako je Ruža Tomašić glavna glasnogovornica politike HDZ-a, onda je to, bojim se, razlog da se propita i ispita odmiče li se HDZ od demokratskih vrijednosti i ustavnih vrijednosti hrvatske demokracije', zaključio je kritikom HDZ-u Milorad Pupovac.