'Ljepota lažnog sjaja'

Pun pogodak policije, Hrvati se pomamili za lažnim umjetninama

07.09.2018 u 17:50

Bionic
Reading

Izložba 'Ljepota lažnog sjaja' nakon Zagreba, Varaždina, Bjelovara, Splita i Zadra dolazi u Opatiju, pa će građani imati priliku besplatno razgledati oko 40 lažnih radova poznatih hrvatskih i stranih slikara. Nakon Opatije izložba putuje u Gospić, pa u Požegu, Ilok i na Hvar

Riječ je o krivotvorenim umjetninama koje se sustavno prikupljaju od 2009. godine, kad je Muzej policije putem Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju njemu.

'Prije 2009. godine krivotvorine su se uništavale, pa je policija od suda zatražila da se dodijele Muzeju kako bi se moglo upozoriti i educirati građane zbog crnog tržišta krivotvorenim umjetninama', objašnjava za tportal voditeljica Muzeja policije Helena Biočić. U zbirci se nalazi oko 70 krivotvorina, većinom su to ulja na platnu, i nekoliko skulptura.

Radovi pripadaju poznatim hrvatskim slikarima poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Džamonje i Vojina Bakića. Od stranih renomiranih imena mogu se naći krivotvorene umjetnine Salvadora Dalija, Pierrea Augustea Renoira i Amedea Modiglianija.

Do otkrića lažnih umjetnina najčešće dolazi, otkriva Biočić, tako da sami autori prepoznaju 'svoja' djela u galerijama, koja nisu ni izradili ni potpisali.

Izložba je prvi put otvorena, kako kaže voditeljica, u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu prije dvije godine povodom Dana policije, 29. rujna, kada je izloženo 50-ak krivotvorina, a ideju za zbirku dobio je tadašnji voditelj Muzeja Željko Jamičić, nakon što je prije 15 godina u novinama pročitao da je talijanska policija pripremila putujuću izložbu krivotvorenih radova.

'Imamo slike za koje se ne može utvrditi da su krivotvorine golim okom, pa su potrebne znanstvene metode, dok je kod nekih jasno vidljivo da su izrezane iz kalendara ili isprintane', istaknula je.

  • +14
U Muzeju policije otvorena je izložba krivotvorenih umjetnina naziva 'Ljepota lažnog sjaja' Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Zbog velikog odaziva i interesa građana, ali i akademskih slikara, likovnih kritičara, povjesničara umjetnosti i drugih stručnjaka, sljedeći grad na redu je Gospić, u kojem će se izložba održati u Muzeju Like.

'Većina posjetitelja se zapita što im visi doma na zidovima', kaže Biočić o reakcijama posjetitelja kada dođu razgledati izložbu te dodaje kako je u planu u narednih godinu dana otvoriti izložbu u Požegi, Iloku i na Hvaru.

U Centru Gervais u Opatiji izložba će biti otvorena od 8. rujna i trajat će do 23. rujna, a moći će se pogledati svakim danom od 18 do 22 sata.