STRIJELJANJE ZAROBLJENIKA

'Pume' odbacile optužbu za ratni zločin

08.03.2011 u 10:44

Bionic
Reading

Sedmorica bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske, 'Pume', odbacila su danas na početku suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu optužbu da su strijeljali šestoricu srpskih ratnih zarobljenika 1995. u akciji Maestral 2

Nakon čitanja optužnice koja ih tereti da su po naredbi tadašnjeg zapovjednika brigade Ivana Korade ubili šestoricu zarobljenih vojnika Republike Srpske, svi optuženi su izjavili da se ne osjećaju krivima za zločin koji se dogodio 9. i 10. rujna 1995. u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča u Bosni i Hercegovini.

Prvooptuženi je bivši dozapovjednik 'Puma', brigadir Emil Crnčec, koji je do umirovljenja, na vlastiti zahtjev, bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a. Uz njega, optuženi su Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Anto Novačić, Robert Precehtjel, Nenad Jurinac, koji je bio u stožeru brigade, te Goran Gaća i Robert Berak

Optuženi su uhićeni u lipnju 2009, a u listopadu iste godine, na dan kada je podignuta optužnica, pušteni su na slobodu, no kasnije su ponovno vraćeni u pritvor iz kojega su na suđenje dovedeni u lisicama.

Sudskim vijećem predsjeda sudac Marijan Garac.

U egzekuciji u Mliništima i Halapićima hicima iz automatskih pušaka ubijeni su zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.