'godina gradnje'

Pulski gradonačelnik Zoričić predstavio prijedlog proračuna za 2023., evo što se sve planira izgraditi

18.10.2022 u 13:35

Bionic
Reading

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić predstavljajući u utorak novinarima prijedlog proračuna za 2023. godinu teškog 79,213 milijuna eura ocijenio je kako će 2023. biti godina gradnje i nastavka priprema budućih projekata s planiranim zahvatima u svim mjesnim odborima

Izdvojio je višestruko veći iznos za nastavak projekta Dolcevita u kojem je planirano uređenje četrdesetak zgrada, ponajviše u užem središtu grada, od kojih je polovica unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline. Za to je planirano 1,5 milijuna eura.

Osim toga u planu je izgradnja barem jedne garažne kuće i to na Marsovom polju s oko 700 parkirnih mjesta, uz razgovore o još nekoliko montažnih.

Planira se i dogradnja osnovne škole Šijana, vrtića, nastavak subvencioniranja građana u projektu Green city za postavljanje solara, kupnja električnih uređaja i vozila, ozelenjivanje, izgradnja urbanih vrtova, novog parka na Hidrobazi, te postavljanje solarnih elektrana na javne zgrade.

Prema predloženom planu uredit će se Trg republike, izgraditi rotor i nastaviti uređenje Marulićeve ulice dok će radovi na usponu na Kaštel stajati oko oko 700 tisuća eura.

Planira se i uređenje novog parkirališta na Verudi, u Banovčevoj ulici, za što je planirano 130 tisuća eura. U rujnu se, nakon uređenja više spojnih cesta, očekuje i da Hrvatske ceste započnu radove na četverotračnoj prometnici od Velog Vrha prema gradu.

Gradonačelnik Zoričić najavio je i 300 novih mjesta u vrtićima Pule, 180 novih mjesta dogradnjom škole Šijana, opremanje Hospicija, izgradnju više dječjih i multifunkcionalnih igrališta te igrališta na Valkanama. Započinje i projekt izgradnje, uz POS-ove, i gradskih stanova. Iduće godine šest, najavio je Zoričić, što označava sasvim novu stambenu politiku grada.

"Uvažili smo sve prijedloge kolega vijećnika iz platforme Možemo i IDS-a koje smo mogli. Iz IDS-a su predložili i poslali 73 projekta, ali i sami znaju kako proračun funkcionira jer su na vlasti bili gotovo tri desetljeća", rekao je Zoričić.- "Mi ćemo najvažnije projekte staviti u proračun, ali naravno da ne možemo sve", kazao je Zoričić izrazivši uvjerenje da će Gradsko vijeće dati potporu proračunu.

Prijedlog proračuna od sutra je na e-savjetovanju na stranicama grada. Nakon 45 dana e-savjetovanja razmotrit će se svi pristigli prijedlozi te gradonačelniku predložiti Nacrt prijedloga proračuna kojeg će on do 15. studenoga uputiti na razmatranje i usvajanje.