INVESTICIJA 4,8 MIL. KUNA

Pulska bolnica dobila novi odjel hitne

27.11.2013 u 16:09

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić, u pratnji župana Valtera Flege i gradonačelnika Borisa Miletića te ravnateljice Irene Hristić, svečano je otvorio novi Objedinjeni hitni bolnički prijem u pulskoj Općoj bolnici, vrijedan 4,8 milijuna kuna

Ostojić dao otvorene ruke Flegi

Ministar Ostojić istaknuo je da će Ministarstvo i Vlada inzistirati na izgradnji nove pulske bolnice te da je s istarskim županom Valterom Flegom danas dogovorio da se već krene s pripremom postupka za javni natječaj. 'Koncem siječnja ili početkom veljače imat ćemo definitivni odgovor Europske investicijske banke, koji očekujem da će biti pozitivan. Župan i ja smo već dogovorili da ima otvorene ruke da krene u postupak pripreme za javno nadmetanje', kazao je Ostojić, podsjetivši da je za prvi dio kredita Vlada već dala jamstva, dok će drugi dio kredita za novu pulsku bolnicu iz Europske investicijske banke ići preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

U uređenje prostora uloženo je dva milijuna, dok je nabava suvremene opreme, koja se sastoji od respiratora, UZV i RTG uređaja, operacijskih stolova, kreveta, stajala 2,8 milijuna kuna. Kako je istaknuto, investicija je u cijelosti financirana sredstvima Ministarstva zdravlja, u sklopu Projekta unapređenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu.

Pulski Odjel hitne medicine je deseti koji je otvoren u sklopu Projekta, a u tijeku je nabava opreme za odjele hitne medicine u još šest bolnica. Do kraja godine Hrvatska će imati 21 takav odjel u kojem će se, uz suvremenu opremu i pacijenta u središtu interesa, osigurati visoki standard i kvalitetnije zbrinjavanje hitnih pacijenata.

'Objedinjeni hitni bolnički prijem je zrcalo organiziranosti, stručnosti i humanosti. Pulska Opća bolnica ima izvrsne liječnike i sjajne medicinske sestre i takav je prostor bio neophodan prvenstveno radi građana cijele županije i turista tijekom sezone', rekao je ministar Ostojić, dodavši kako se time smanjuje invaliditet, morbiditet i mortalitet građana. Istaknuo je da su bolnice 21. stoljeća one koje imaju sve pod jednim krovom.

Sanacijska upraviteljica pulske bolnice Irena Hrstić naglasila je kako prelazak u novi Objedinjeni hitni bolnički prijem olakšava rad liječnicima i istodobno olakšava prijem pacijenata. 'Od 2009. godine, kad je krenula prva inicijativa, do danas prošle su godine, ali došli smo do toga. Velika je to investicija i smatram da ćemo opravdati uloženo i ubuduće pružati kvalitetniju zdravstvenu uslugu', poručila je Hrstić.

Objedinjeni hitni bolnički prijem jedinstveno je ulazno mjesto za sve hitne pacijente i ima mogućnost zbrinjavanja svih vrsta hitnih medicinskih slučajeva. Naime, odjel se sastoji od ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata.

U Općoj bolnici Pula u tijeku je natječaj za pet specijalizacija iz hitne medicine, a dosad je edukaciju iz trijaže završilo devet medicinskih sestara i tehničara te će do kraja godine istu edukaciju proći još tri osobe.

Istarski župan Valter Flego izrazio je zadovoljstvo otvaranjem novog odjela istaknuvši kako je prvi kontakt bolnice s građanima od iznimne važnosti, a takva investicija 'pokazuje da se zajedno može učiniti iskorak i u pružanju zdravstvene usluge'.