5.400 KUNA PO KOMADU

Pula dobiva antigrafiterske klupe

15.03.2011 u 07:40

Bionic
Reading

Osim autohtonog bilja, nove, takozvane 'kišne vrtove' u Nazorovoj ulici, krasit će i specijalne 'antigrafiterske klupe'

Riječ je o pilot-projektu, pa su naručene svega četiri. Naime, novi gradski park s dvjestotinjak sadnica mediteranskog bilja osim cjelogodišnjeg zelenila, osiguravat će i apsorpciju dijela oborinskih voda, a kako se nove klupe u novouređenom parku ne bi odmah našle na meti vandala, grad je nastojao doskočiti i tom problemu.

'Riječ je o klupi izrađenoj od čelične žičane mreže, pocinčanoj i zaštićenoj rilsan poliamidnim filmom debljine minimalno 350 mikrona. Ovaj film omogućuje da se grafiti svih vrsta uklone najjednostavnijim brisanjem uz korištenje bilo kojeg tipa biorazgradivog razrjeđivača. Čak i naljepnice mogu biti uklonjene bez napora', kaže pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i gradsku imovinu Damir Prhat.

Osim toga, klupe su 'otporne' i na koroziju jer premaz pruža dodatnu zaštitu od prašine i atmosferskih utjecaja, što im produlje životni vijek. Kako kaže Prhat, zbog ovog premaza, sve se mehaničke nečistoće operu prirodnim putem, oborinama, a nakon kiše ili močenja, ove se klupe zahvaljujući tom premazu brzo i suše.

Jedina mana gotovo neuništivih klupa je cijena. Naime, prema riječima pročelnika Prhata, cijena jedne ovakve klupe je 5.384,32 kune, što je znatno više nego cijena klupa koje se inače nabavljaju i postavljaju na području grada pa su stoga naručena svega četiri komada.